OLJE OG GASS

Irritert Costner

SUR: Kevin Costner var ikke så glad for Teknisk Ukeblads spørsmål om hans separator var nødvendig å ha om bord på skip der oljen tas opp. Han smilte mer og mer etter hvert som pressekonferansen skred fram.
SUR: Kevin Costner var ikke så glad for Teknisk Ukeblads spørsmål om hans separator var nødvendig å ha om bord på skip der oljen tas opp. Han smilte mer og mer etter hvert som pressekonferansen skred fram. Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
25. aug. 2010 - 17:59

ONS/STAVANGER: Skuespiller og forretningsmann Kevin Costner ankom pressesenteret på ONS med bustet hår. Det måtte han rette på før han møtte pressen og stilte seg foran speilet på herredoen og klaget over vinden i Stavanger. Der sto også Teknisk Ukeblad som dermed fikk anledning til å stille spørsmålet på tomannshånd.

STIL: Kevin Costner måtte inn på toalettet og rette på håret og solbrillene før han skulle møte pressen. Men på toalettet møtte han Teknisk Ukeblad...
Skuespiller og forretningsmann Kevin Costner ankom pressesenteret på ONS med bustet hår. Det måtte han rette på før han møtte pressen og stilte seg foran speilet på herredoen og klaget over vinden i Stavanger. Der sto også Teknisk Ukeblad som dermed fikk anledning til å stille spørsmålet på tomannshånd. STIL: Kevin Costner måtte inn på toalettet og rette på håret og solbrillene før han skulle møte pressen. Men på toalettet møtte han Teknisk Ukeblad... Tore Stensvold

Toalettmøte

Litt irritert over å høre at vi i Norge fører oljeblandet vann på tanker til land for separasjon, tar han seg inn og svarer:

– Det er ikke unødvendig eller overflødig utstyr i Mexicogulfen. Når det av og til kommer 20 prosent olje og resten vann, må vi separere offshore, ellers blir tankene på skipet fylt opp, sier Costner til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Bedre enn krav

Han understreker også at separatoren oppnår en renhet på vannet med 5 ppm eller mindre. Myndighetskravet er 15 ppm for å få lov til å slippe ut produsert vann. - Jeg vil ikke kalle det for unødvendig utstyr, sier han igjen og retter på solbrillene i det dunkle toalettet.

Utenfor venter et blitsregn før han forsvinner inn på et kontor. Pressekonferansen får vente.

Vekket av Exxon

Ti minutter etterpå stiger han ut og kaoset bryter løs. Inne i pressekonferanselokalet holder Costner en kort inneldning og forteller at det var Exxon Valdez-ulykken i Alaska som fikk han på tanken om å engasjere seg i opprensking av oljesøl.

Costners selskap Ocean Therapy Solutions utviklet og patenterte for 15 år siden en sentrifugalseparator. Fram til oljesølet i Mexico var det ingen, verken oljeselskaper eller myndigheter, som viste interesse.

SJEF: Patrick Smith er administrerende direktør i Costner-selskapet Ocean Therapy Solutions. Han mener at deres separator er ledende på verdensmarkedet.
SJEF: Patrick Smith er administrerende direktør i Costner-selskapet Ocean Therapy Solutions. Han mener at deres separator er ledende på verdensmarkedet. Tore Stensvold

Tøff test

Men Costner fikk vist at sentrifugeseparatoren fungerer etter at BP kjøpte 32 enheter, det vil si alle som er produsert.

– Det har vært vanskelig å få produktet fram. Motstanden eller fravær av interesse har vært stor. Da jeg så det som lignet peanøttsmør i gulfen, trodde jeg at noen spilte meg et puss. Jeg tvilte på at vi skulle klare å separere den smørja, sier Costner. Utstyret hans virket.

Nå er fire separatorer koblet i serie om bord på supplybåten Ella G. Amerikanerne vil ta opp oljen og separer på skipet før mellomlagring på tanker om bord. Ved å skille vann og olje offshore, behøver ikke skipet å gå til havn for å tømme tankene.

Misforståelse

Miljøkriger Kurt Oddekalv stilte Costner et spørsmål som viste at verken han eller de fleste andre er klar over hva Costner-selskapets produkt egentlig gjør.

– Hvor mye olje klarer ditt utstyr å ta opp?, spør Oddekalv.

– Vi tar ikke opp olje, vi separarer olje og vann. Det er annet utstyr som tar opp oljen. Vi er del av et system, sier Costner.

Les også: Costner avhengig av norsk skimmer

MILJØMISFORSTÅELSE: Kurt Oddekalv hadde  ikke fått med seg at Costners maskin er bare ett av flere elementer i et system.
MILJØMISFORSTÅELSE: Kurt Oddekalv hadde ikke fått med seg at Costners maskin er bare ett av flere elementer i et system. Tore Stensvold

Norsk skimmer

Det han ikke sier er at det er Framo Engineering og deres skimmer Trans Rec som tar opp oljen, som er samlet i lenser, og meget mulig norske lenser. Det eneste Costner sier, er at hans maskiner er avhengig av at skimmerne er gode.

Administrerende direktør Patrick Smith i Ocean Therapy sier til Teknisk Ukeblad at separatoren til Ocean Therapy Solutions viser en fantastisk evne til å takle ulike viskositeter og ulikt blandingsforhold olje/vann.

– Selv om oljelensene er gode og skimmerne effektive, vil det alltid være en stor variasjon av hvor mye vann som blir med inn i systemet. Separatorene takler hurtige skiftinger, fra for eksempel 20 prosent vann til 50 prosent vann, uten at det går ut over rensekvaliteten, sier Smith, før han blir dratt videre for å følge Costner til nye møter.

Likesinnede

Ifølge en pressemelding fra ONS, er Costners selskap ute etter å finne norske samrbeidspartnere.

– Det er ikke riktig,sa Costner på pressekonferansen: - Vi er ute etter likesinnede, folk som tenker som oss.

Han mente også at separatorer burde stå på alle skip, havner og beredskapslagre. - De bør være førstelinjeutstyr som kan rense så mye som mulig så fort som mulig. Utstyret er lett, lite og portabelt, sa Costner.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.