ENERGI

Iran hevder å ha avverget angrep mot atomprogram

Iranske myndigheter har avverget en sabotasjeaksjon mot landets sivile atomprogram, melder iranske medier.

Byen Karaj ligger drøyt 50 kilometer nordvest for Teheran.
Byen Karaj ligger drøyt 50 kilometer nordvest for Teheran. Foto: Telluride/Wikimedia Commons CC-BY SA 3.0
23. juni 2021 - 11:57

Ifølge nettavisen Nournews, som regnes for å være talerør for det iranske sikkerhetsrådet, ble angrepet avverget «før det forårsaket skade på bygningen».

Ifølge det halvstatlige nyhetsbyrået Isna ligger bygningen nær byen Karaj, drøyt 50 kilometer nordvest for Teheran, men det er ikke kjent hvilke funksjoner i det iranske atomprogrammet den huser.

Iranske talsmenn har ikke villet kommentere opplysningene om den angivelige sabotasjeaksjonen.

Flere hendelser

Det har vært flere angivelige sabotasjeaksjoner mot det iranske atomprogrammet de siste månedene, blant annet i april, da det underjordiske anlegget i Natanz ble mørklagt og flere sentrifuger til anrikning av uran ble ødelagt.

I fjor var det en eksplosjon ved anlegget, som ifølge iranske myndigheter også skyldtes sabotasje. Det er en utbredt oppfatning at Israel står bak disse hendelsene, som iranske myndigheter betegner som «atom-terrorisme».

Atomforhandlinger

De siste måneds hendelser kommer samtidig med at det pågår forhandlinger i Wien med sikte på å få USA med på atomavtalen fra 2015 igjen. President Donald Trump trakk USA fra avtalen, mens etterfølgeren Joe Biden ønsker at USA igjen skal være med.

Israel er stor motstander av avtalen og anklager Iran for å utvikle atomvåpen i skjul, noe verken amerikansk etterretning eller Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har funnet beviser for.

Iranske myndigheter fastholder at landet ikke søker atomvåpen og at atomprogrammet utelukkende er sivilt.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.