IT

iPhone-hysteri på lanseringsdagen

Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
11. juli 2008 - 11:25

Det er fredag morgen på handlesenteret Byporten ved Oslo S. Det kunne vært hvilken som helst fredag morgen, men akkurat i dag er dagen da Apples mye omtalte iPhone for første gang skal selges i Norge. Og det merkes.

Les også:Timevis i kø

Utenfor Telebutikken, som for anledningen åpnet klokken seks, blokkerer køen fremdeles hele gangen på senteret, selv om klokken nå begynner å nærme seg ti. TU.no møter et par fornøyde unggutter like utenfor det verste kaoset.

– Vi har vel stått rundt 10 timer i kø, sier Fredrik Rustøen (17) og Bjørn Vetle Skogvang (16).De har akkurat fått åpnet hver sin iPhone-eske, og poserer villig med telefonen i hånda for vår utsendte.

– Opprinnelig var vi vel nummer tre og fire i køa, men vi hadde ikke tenkt på at man må være 18 år for å tegne abonnement, så vi måtte hjem og hente en verge, sier guttene.

Les også:

– Dyrt

Fredrik og Bjørn Vetle har skaffet seg iPhone fordi den har så mange funksjoner ingen andre telefoner har, forteller de.– Telefon, bærbar videospiller, iPod, trådløst nettverk.Guttene ramser villig opp, men synes likevel NetComs prissetting er vel stiv.– Jeg synes nesten ikke det er verdt det, månedsprisen er jo kjempedyr. Men det måtte jo bli iPhone likevel, sier Fredrik, før de vender nesa hjemover for å ta en velfortjent lur.

Les også: Svindyr iPhone

Kritiserer iPhone-betingelser

Raskt tomtEn rask titt innom Oslo City, like ved, avslører at køen utenfor Telebutikken der er omtrent like lang som på Byporten.– Dette er veldig gøy, og folk er både blide og fornøyde. Vi har vært godt forberedt og samarbeidet godt med vekterne, men det er jo ikke til å komme unna at det er mye mennesker her, sier daglig leder Lisa Bekkedal på Telebutikken Byporten.Hun er imidlertid ikke sikker på at alle køståerne får dra hjem med hver sin iPhone.– Nei, det kan nok hende at ikke alle får. Vi selger så lenge vi har. Forhåpentligvis får vi en ny leveranse til uka, og da vil det nok bli sendt ut en eller annen form for melding, sier hun.

100 kunder

I løpet av de fire første timene har butikkens ansatte betjent rundt 100 kunder, forstår vi ut fra kvitteringsnummeret til de som får aktivert telefonen mens vi er innom.– Jeg klarer vel å aktivere rundt ti telefoner i halvtimen nå, men det kan jo likevel bli litt kø her, sier Snorre, som tar seg av telefonaktiveringen i butikken.Må vente

Det er likevel ikke alle som får ta sin nye iPhone i bruk i dag.

De som har valgt å portere abonnementet sitt fra en annen operatør, må nemlig vente rundt ti dager før de kan bruke telefonfunksjonene. I mellomtiden får de ta til takke med alt det andre.

Utsolgt

Netcoms nettbutikk er også utsolgt, og den eneste beskjeden man får der, er ”Grunnet stor etterspørsel er vi midlertidig utsolgt for iPhone 3G. Vi beklager dette, men vi får snart nye varer og åpner salget igjen onsdag kl 10:00.”

Les også: Netcom får iPhone i Norge

Les mer om: