MOBIL

iPhone 4S er lansert

Doble prosessorkjerner, mye bedre kamera og 64 GB lagringskapasitet.

4. okt. 2011 - 21:19

Apple holdt i dag pressekonferranse, der påtroppende Apple-sjef Tim Cook som forventet viste frem en ny iPhone-versjon.

iPhone 4S

Det har i flere måneder gått rykter rundt hvorvidt den nye iPhone-versjonen kom til å hete iPhone 5, iPhone 4S eller begge deler, og nå er det klart at det er 4S som er tittelen.

Denne telefonen ser ved første øyekast ut som en iPhone 4, men Apple har fått på plass en rekke naturlige oppgraderinger bak fasaden. 

To prosessorkjerner

iPhone 4S har ikke helt uventet fått Apples A5-systembrikke, altså den samme som står i iPad 2.

Dette innebærer at telefonen kjører på doble prosessorkjerner - hver kjerne tikker på 1 GHz. I tillegg er grafikkbrikken oppgradert fra fjorårets PowerVR SGX 535, noe som skal gi sju ganger høyere grafikkytelse.

Vi visste allerede at to prosessorkjerner i teorien skal være mindre strømkrevende enn én, og Apple ser ut til å ha optimalisert batteriforbruket i iPhone 4S.

Produsenten oppgir at taletiden nå er på åtte timer, noe som er en økning på én time fra iPhone 4.

To antenner

Antall prosessorkjerner er ikke det eneste som har doblet seg siden sist. iPhone 4S har fått to antenner, noe som skal gi bedre talekvalitet (og så kan du nok holde telefonen hvordan du vil uten å miste dekningen).

Flere megapiksler og større blenderåpning

Kameraet i iPhone 4S har fått en solid oppgradering siden sist.

Du kan nå ta stillbilder i en oppløsning på opp til åtte megapiksler, altså samme størrelse som erkekonkurrenten Samsung Galaxy S II.

Oppløsningen på videoklipp er også økt til 1080p, mot forgjengerens 720p-oppløsning.

Mer interessant enn megapiksler er det at Apple i likhet med Nokia, Sony Ericsson og Samsung fokuserer mer på andre aspekter ved kameraet.

LES OGSÅ: Nok megapiksler nå, mobilprodusenter!

Sensoren i iPhone 4S er bakbelyst, noe som gjør kameraet mer egnet til å ta bilder i lav belysning. I tillegg har blenderåpningen blitt større, og har nå en minsteverdi på f2.4.

Kameraet skal også ha langt mindre nedetid enn før, og du skal være klar til å ta bilder tre ganger raskere enn konkurrentene. Det får oss til å tvile på at Apple-sjef Tim Cook har prøvd Nokia N9 og Sony Ericsson Xperia Arc, men raskere enn før blir det ihvertfall. 

Stemmestyrt assistent

En av de nye funksjonene i iPhone 4S er "Siri". Dette er en stemmestyrt funksjon som er koblet opp mot en rekke databaser, som værtjenester og Wikipedia. Tanken er at du skal kunne spørre telefonen om saker og ting og få svar muntlig.

Vi skal ikke legge skjul på at vi er spent på å se hvordan denne funksjonen fungerer i praksis. Foreløpig støtter Siri engelsk, fransk og tysk, men støtte for flere språk skal på plass etterhvert.

Sort, hvit og rett rundt hjørnet

Apple har fått med seg etterspørselen etter iPhone 4 i flere farger, og lanserer 4S-utgaven i både hvit og sort fra første dag.

Tradisjonen tro har minnekapasiteten også økt, og den romsligste versjonen har nå hele 64 GB lagringsplass. Du får også kjøpt 16- og 32 GB-versjoner til lavere pris.

Telefonen kommer i første omgang i salg i Australia, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Canada, Japan og USA, noe som skjer 14. oktober. Den skal imidlertid lanseres i 70 land til før jul, så ventetiden i Norge blir sannsynligvis overkommelig.

Vi kommer tilbake med mer utfyllende iPhone-artikler i dagene som kommer.

LES OGSÅ:

Dette er nytt i iOS5

Kilder: Engadget, Gizmodo, Cnet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.