MOBIL

iPhone 4 får HDR

Lei av at himmelen blir utbrent når du tar bilder med iPhone 4? Den nyeste oppdateringen til telefonen kan gjøre underverker for bildene dine.

Dette er HDR

HDR (High Dynamic Range) er en teknikk for å få bilder som har like bra eksponering av både bakgrunn, forgrunn og hovedmotiv.

Dette
gjøres ved å ta tre eller flere bilder av samme motiv og sette dem sammen til étt bilde i ettertid. For et bra resultat trenger du ett undereksponert, ett overeksponert og ett "normalt" eksponert bilde.

Fotografer har allerede brukt HDR-teknikken i lang tid, særlig ved fotografering av landskap eller andre stillestående motiver. Den tradisjonelle metoden var å bruke stativ, og manuelt ta flere eksponeringer. 

I senere tid har det dukket opp flere kameraer med innebygd HDR-funksjon. Det vil si at kameraet tar tre bilder med forskjellig eksponering på like kort tid som om du kun skulle tatt ett bilde. Det kreves heller ikke et bildebehandlingsprogram, da kameraet setter sammen eksponeringene automatisk.

iPhone 4 blir, såvidt oss bekjent, den første mobiltelefonen som får denne funksjonen.

Apple kjørte i går en storlansering av nye iPod-modeller, Apple TV-oppdateringer og annet snacks (Les en fyldig live-oppdatering hos Teknofil). Mest relevant for oss er imidlertid oppdateringen av iPhone-plattformen iOS4, som nå kommer i versjon 4.1.

Les også:
Test av iPhone 4

 

HDR-funksjon i iOS 4.1

I tillegg til å ha fikset et par småfeil, som at skjermen ikke alltid slo seg av når du snakket i telefonen (og dermed ufrivillig navigerte rundt i menyene med kinnet), byr oppdateringen på en ganske så interessant nyhet: HDR-funksjon. 

HDR (High Dynamic Range) er en måte å fotografere på som skal gi like bra eksponering av både motiv, forgrunn og bakgrunn. Teknikken er ikke ukjent for fotografer, som lenge har gjort dette manuelt, ved å ta et overeksponert, et undereksponert og et "riktig" eksponert bilde, og satt disse sammen i et bildebehandlingsprogram.

Perfekt for mobiltelefoner

Denne teknikken er i bunn og grunn helt perfekt for en mobiltelefon, som aldri vil kunne måle lyset like bra som et dedikert kamera. De fleste som tar mobilbilder velger å bruke fullautomatiske innstillinger, og telefonen beregner da eksponeringen ut fra lysforholdene der du peker linsen.

Dette fører fort til at bakgrunnene enten blir for mørke eller for lyse, og forgrunnen har også en tendens til å forsvinne, da kameraet i telefonen kun tar hensyn til lyset rundt motivet.

HDR-funksjonen som nå kommer i iPhone 4, vil kunne eliminere dette problemet. Den måler riktignok fremdeles lyset rundt motivet, men ved å ta et undereksponert og et overeksponert bilde i tillegg til det vanlige, vil det endelige bildet inneholde tre ganger så mye informasjon som vanlig.

Dette vil du særlig merke om du skal gjøre forandringer på bildet i et bildebehandlingsprogram i ettertid.

Oppdatering til iOS4 blir gjort tilgjengelig via iTunes iløpet av neste uke.

Les mer om: