OLJE OG GASS

Investor om Hyundai-ulykkene: – Vi ble sjokkert

Eier krevde svar fra sørkoreansk verftsgigant etter flere dødsfall.

Det nederlandske pensjonsfondet ABP startet i fjor vår undersøkelser av forholdene hos Hyundai Heavy Industries etter medieomtale av flere dødsulykker.
Det nederlandske pensjonsfondet ABP startet i fjor vår undersøkelser av forholdene hos Hyundai Heavy Industries etter medieomtale av flere dødsulykker. Bilde: Roald Ramsdal
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
14. apr. 2015 - 14:46

Teknisk Ukeblad omtalte tirsdag at koreanske fagforeninger har bedt Oljefondet vurdere investeringene i Hyundai Heavy Industries (HHI) etter flere dødsulykker ved selskapets verft i 2014.

I fjor vår startet en annen av verftsgigantens eiere å undersøke arbeidsforholdene ved Hyundais ulike verft i Sør-Korea etter flere medieoppslag om dødsulykker.

– Vi ble sjokkert, svarer pressetalskvinne Jos van Dijk i pensjonsfondet ABP og viser til faktaene de hentet inn i saken.

Pensjonsfondet til de offentlige ansatte i Nederland, Stichting Pensioenfonds ABP er et av verdens største, og har en øreliten eierandel i HHI.

Les også: Slik svarer Hyundai på kritikken

Krevde forklaring

Mens Norges Bank Investment Management som forvalter Oljefondet ikke ønsker å fortelle hvordan de har håndtert informasjonen om flere dødsfall ved Hyundai Heavy Industries, er det nederlandske pensjonsfondet mer åpne.

– Når vi identifisert problemet begynte vi umiddelbart å engasjere med HHI. Vi krevde forklaring på situasjonen og et on-site besøk, forteller hun til Teknisk Ukeblad i en epost.

Det nederlandske fondet begynte å undersøke forholdene etter flere oppslag i sørkoreanske medier.

Representanter for fondet besøkte HHI i juni. De møtte blant annet en av toppsjefene hos verftsgiganten, flere fagforeningsrepresentanter og medlemmer av den sør-koreanske nasjonalforsamlingen, ifølge van Dijk.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

Åtte døde på to måneder

I juli ba flere koreanske fagforeninger Oljefondet om å granske Hyundai Heavy Industries etter at det hadde vært åtte dødsfall hos verftsgiganten bare i løpet av mars og april.

ABP fikk de samme opplysningene fra fagforeningene.

«For ABP er dette sjokkerende informasjon som reiser flere spørsmål som selskapet må besvare», skriver ABP-sjef Nicole Beuken i et svarbrev til fagforeningene som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til.

Les også: Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore

Investoren kontaktet kundene

ABP-sjefen forteller i brevet at det er viktig for dem at verft holder globalt anerkjente sikkerhetsstandarder, og at de jevnlig rapporterer HMS-resultater.

«For å oppnå dette ved Hyundai Heavy Industries, kontaktet ABP også andre aksjonærer, flere interessenter og skipskjøpere», fortsetter ABP-sjefen i brevet.

Pressetalskvinnen utdyper og forteller at ABP kontaktet blant annet Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet. Fondet tok også kontakt med store aktører som Shell, BP og Total.

– Vi trodde skipsbyggerne ville høre på kundene deres, skriver hun i en epost til Teknisk Ukeblad.

Les også: Splitter nye Gudrun fikk helidekk fra Kina. Nå har det slått sprekker

Grafikk: Kjersti Magnussen

Sjekker andre verft

De har også satt i gang granskning av forholdene ved andre asiatiske verft, som Keppel i Singapore og Daewoo i Sør-Korea. Det nederlandske fondet har også vært i kontakt med organisasjon OECDs nasjonale kontaktpunkt i både Nederland og Sør-Korea om forholdene ved Hyundai Heavy Industries.

Pensjonsfondet til de offentlige ansatte i Nederland, Stichting Pensioenfonds ABP er et av verdens største og forvalter i alt 334 milliarder euro. ABP hadde ved utgangen av 2014 kun investert drøye 25 millioner kroner i HHI. Oljefondet hadde ved utgangen av 2014 investert 475 millioner kroner i HHI.

– Engasjementet vårt bidro ikke helt til å stoppe de fatale ulykkene, selv om vi brukte mye krefter og HHI innførte flere tiltak, skriver van Dijk og henviser til ulykkene til og med desember 2014.

Les også: Statoil-direktør «nappet» av omstridt gassturbin fra Sverdrup-modell

Ingen alvorlige ulykker i 2015

Teknisk Ukeblad har forelagt Hyundai Heavy Industries informasjon om samtlige ulykker ved verftet. Flere spørsmål ble oversendt, blant annet om hvorvidt selskapets investorer har utrykket bekymring for HMS-situasjonen.

I en generell kommentar svarer selskapet at de så langt ikke har hatt noen dødsfall eller alvorlige ulykker i 2015.

– Vi tar sikkerheten på arbeidsplassen svært alvorlig og derfor gjør vi alt vi kan for å forhindre ulykker, skriver pressetalsmann i HHI, Ha Jeoung-su, til Teknisk Ukeblad.

Les hele svaret fra Hyundai her.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.