KRAFT

Investerer i havvindteknologi

LETTERE: Chapdrives konsept går ut på å plassere generatoren ved foten av tårnet i stedet for å ha et blytung girkasse og generator på toppen av vindturbinen. Det skal gjøre turbinene både lettere og billigere.
LETTERE: Chapdrives konsept går ut på å plassere generatoren ved foten av tårnet i stedet for å ha et blytung girkasse og generator på toppen av vindturbinen. Det skal gjøre turbinene både lettere og billigere. Bilde: Statoil
Jannicke Nilsen
13. apr. 2010 - 10:14

Tyngden på vindturbinen, er en stor utfordring for selskaper som satser på flytende vindturbiner til havs.

Den trondheimsbaserte bedriften Chapdrive jobber med en lettere og billigere vindturbin.

Nye investorer

Nå har de fått en rekke nye investorer, som gjør det mulig å planlegge framtiden:

– Vi har hentet inn 86 millioner kroner for å fortsette utviklingen og kommersialiseringen av teknologien i chapdrive, spesielt med tanke på å sette opp en 5 MW prototyp turbin med hydraulisk transmisjon innen 2012, sier Åsmund Furseth til Teknisk Ukeblad.

Eksisterende eiere, North Zone Venture og Statoil Venture, går inn med en tredjedel, mens to nye investorer er kommet inn, Viking Venture og Investinor, det statlige investeringsselskapet.

I Bjugn

Prototypen skal settes opp på Vallneset i Bjugn kommune, utenfor Trondheim, samme sted hvor Chapdrive allerede har to turbiner på 225 og 900 kilowatt.

– Vi er veldig glade for at vi har klart å få investorene med på dette. Det betyr at vi har muligheten til å fortsette utviklingen som planlagt, selv om summen ikke er utløsende for å sette i gang selve prototypen. Vi er fortsatt avhengig av å få på plass flere samarbeidspartnere og virkemidler, sier Furseth.

Generator ved foten

Chapdrive har et konsept som går ut på å plassere generatoren ved foten av tårnet i stedet for å ha et blytung girkasse og generator på toppen av vindturbinen, slik de tradisjonelle turbinene har i dag.

Som alternativ til girboks satser selskapet på en hydraulisk kraftoverføring.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.