IT

Intensiverer jakten på nettpirater

Regjeringen vil tillate at private aktører, som film- og musikkindustrien, kan samle inn IP-adresser i jakten på nettpirater.

Kulturminister Hadia Tajik vil gi rettighetshavere bedre verktøy for å håndheve opphavsretten på internett.
Kulturminister Hadia Tajik vil gi rettighetshavere bedre verktøy for å håndheve opphavsretten på internett. Bilde: SCANPIX
8. feb. 2013 - 14:22

I kampen mot ulovlig fildeling på nettet åpnes det også for at domstolene kan nekte tilgang til fildelingsnettsteder som for eksempel «The Pirate Bay».

Dette kom fram da kulturminister Hadia Tajik (Ap) fredag presenterte endringer i åndsverkloven for å styrke rettighetshavere ved krenkelser av opphavsrettigheter på internett.

Endringene er ifølge Tajik nødvendige for å ivareta både kunstnerne og tilgangen til kunst.

– Forslaget gir rettighetshaverne bedre verktøy for å håndheve opphavsretten på internett. Samtidig ivaretar forslaget andre tungtveiende hensyn som håndhevingen berører, slik som personvern, rettssikkerhet og ytringsfrihet, sier Tajik.

Les også: Gjør nettet tregt for piratene

Gjør tre grep

Regjeringen gjør tre grep i jakten på fildelere og nettsider der brudd på opphavsretten forekommer.

  • Rettighetshavere gis nå mulighet til å registrere IP-adresser som er benyttet til opphavsrettskrenkelser. Dette mener regjeringen er viktig for at rettighetshavere skal kunne føre bevis for at åndsverkloven er krenket. Ifølge endringene kan dette nå gjøres uten konsesjon, men det må meldes fra til Datatilsynet.
  • Det åpnes også for at rettighetshavere kan gå til domstolene for å få opplysninger om hvem som står bak IP-adressene de mener står for brudd på opphavsrettskrenkelsene.
  • Det tredje punktet er at domstolene kan nekte tilgang til fildelingsnettsteder.

Les også: Vet du hva du risikerer ved å dele filer?

Høy terskel

Domstolene kan pålegge internettilbydere å hindre eller vanskeliggjøre tilgang til nettsteder hvor opphavsrett krenkes i grove tilfeller, står det i en pressemeldingen fra Kulturdepartementet.

– Terskelen vil være svært høy. Det må være tale om nettsteder som i stort omfang inneholder materiale som åpenbart krenker opphavsretten, sier Tajik.

Med endringene i åndsverkloven mener regjeringen at den ivaretar en god balanse mellom behovet for å beskytte dem som skaper, og hensynene til personvern, rettssikkerhet og ytringsfrihet.

Les også:

Her er nettpiratenes ti favorittfilmer i 2012

I disse landene er folk mest på Pirate Bay

Opera-direktør omvender studenter til pirater  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.