T2

Intens kamp om TV-kjøperne: Panasonic satser på Mozilla

Ny plattform.

Riktig lekker: Panasonics toppmodell 65CX850 i UHD er et syn for øyet. Men den har mange verdige konkurrenter å sloss mot.
Riktig lekker: Panasonics toppmodell 65CX850 i UHD er et syn for øyet. Men den har mange verdige konkurrenter å sloss mot. Bilde: Panasonic
6. jan. 2015 - 15:07

LAS VEGAS: Kampen om TV-kundenes gunst utkjempes på mange plan, et av dem er på smart-TV. LG kjøpte WebOS av HP og har utviklet det som smart-TV-plattform.

Panasonic annonserte her på teknologimessen CES i Las Vegas at de som første TV-produsent går i allianse med Mozilla. Når årets TV-modeller dukker opp i butikkene, vil det være med Firefox som plattform.

Det skal gi brukerne tilgang til innhold på nettet, og gjøre at de kan lagre kanaler, dingser, apper og nettsider for enklere tilgang. Ifølge Panasonic skal Firefox, som er utviklet på basis av nettstandarder, gi en bedre opplevelse på tvers av mange plattformer. Systemet vil gi meldinger til TV-seerne som genereres av andre apper.

Les også: Samsung svarte konkurrente - viste frem kvante-TV

Bedre skjermteknologi

I år handler det om fargegjengivelse, dynamikk og selvfølgelig 4K. Panasonic lover å ha det største antallet UHD-modeller i årets produktrekke.

Selskapet har utviklet en ny hvit lysdiode til baklyset som de lover gir vesentlig bedre fargeområdet enn tidligere modeller. De to beste seriene av de nye UHD-modellene får også skikkelig baklys, det vil at diodene sitter rett bak LCD-panelet slik at de kan lysstyrkejusteres i takt med lysbehovet i bildet. Det er dyrere enn kant-LED, men gir et betydelig bedre bilde og svartere svart. De billigere UHD-modellen har kant-LED.

Les også: Gjør deg klar: Nå kommer HDR-TV-ene

Stemmestyring

Alle de nye UHD-modellene til Panasonic vil ha stemmestyring direkte til TV-en uten å bruke mikrofonen i fjernkontrollen. Det utvikles kanskje mer fordi andre konkurrenter har det, og neppe fordi kjøperne krever det.

Vi har på følelsen at stemmestyring er særdeles lite brukt, og på norsk kan vi nok glemme det.

Panasonic har skaffet seg et stort produktutvalg i UHD, langt ut over TV-er. De er store på kamerasiden, fra forbrukermodeller til profesjonelle. Systemkameraet GH4, som ble lansert i fjor kan også filme i UHD.

Les også: Denne lampen sender ut lyd i alle retninger

Blåtann

Interessen for Blu-ray er ikke påtakelig, men Panasonic lanserer også her et par nye modeller. De kan oppskalere et HD-bilde til UHD uten at vi helt ser behovet for det. Alle UHD-TV-er kan jo gjøre det selv.

De kan også skilte med en nettleser, DNLA, Micacast og gir tilgang til en masse internett apper. Kanskje noe for de som har en gammel TV uten smartfunksjoner, men UHD blir det ikke av den grunn.

Les også:

Sju produkttyper står for 80 prosent av gadget-salget

Nå kommer et ras av nye PC-modeller

Vi har testet ni aktivitetstrackere. Dette er de beste  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.