KRAFT

Inspiserte den skadde reaktoren

SJEKKER: Arbeidere med beskyttelsesdrakter er fotografert i nærheten av kabelbrønnen for vanninntaket til reaktor nummer 2 ved kraftverket Fukushima Daiichi. Bildet er tatt 6. mai, men ble først offentliggjort 17. mai.
SJEKKER: Arbeidere med beskyttelsesdrakter er fotografert i nærheten av kabelbrønnen for vanninntaket til reaktor nummer 2 ved kraftverket Fukushima Daiichi. Bildet er tatt 6. mai, men ble først offentliggjort 17. mai. Bilde: Reuters
18. mai 2011 - 12:11

Japanske arbeidere tok onsdag en rask sjekk av Fukushima-kraftverket for å måle nivået av radioaktivitet og sjekke skadene etter jordskjelvet som rammet landet 11. mars.

Les også: Japan må legge nye kraftplaner

14 minutter

Fire arbeidere ikledd fullt beskyttelsesutstyr og oksygenflasker på ryggen tok seg inn i bygningen som huser reaktor 2. Det er første gang noen har gått inn i reaktoren siden jordskjelvet og en påfølgende tsunami førte til eksplosjoner i anlegget 15. mars.

– De brukte bare 14 minutter på oppdraget, opplyser selskapet Tokyo Electric Power Co. (TEPCO).

Det er første gang mennesker tar seg inn i den skadde reaktoren. I april ble to fjernstyrte roboter sendt inn i bygningen, men høy fuktighet og tåke forstyrret instrumentene og gjorde det umulig å foreta målinger.

En betongbil pumper vann inn i bassenget for brukt atombrensel i reaktor 4 ved Fukushima Daiichi kjernekraftverket i Japan.
KJØLER NED: En betongbil pumper vann inn i bassenget for brukt atombrensel i reaktor 4 ved Fukushima Daiichi kjernekraftverket i Japan. FOTO: Reuters Reuters

Temperaturen må ned

Tidligere denne måneden målte to arbeidere strålenivået i annen reaktorbygning ved kjernekraftverket.

TEPCO håper å få ned temperaturen i reaktorene til et stabilt nivå, slik at de kan stenges helt – forhåpentligvis senest januar neste år.

Det har vært tegn på at skadene ved Fukushima Daiichi kjernekraftverket har vært verre enn tidligere antatt. Kjølesystemene ble skadd i naturkatastrofen, noe som utløste den verste kjernekraftulykken siden ulykken ved Tsjernobyl-anlegget for 25 år siden.

Les også: Skremselet fra Tsjernobyl

Krav fra fiskere

En større sone rundt Fukushima Daiichi ble evakuert. I tillegg rant store mengder radioaktivt vann ut i sjøen – til stor bekymring for naboland og fiskere.

Onsdag krevde representanter for rundt 600 fiskere som jobber sør for kraftverket, rundt 5,2 millioner dollar i erstatning fra TEPCO for sine tap. Disse fiskerne ble tvunget til å stanse alt fiske som følge av krisen ved kraftverket.

Noe av fisket er blitt gjenopptatt, men fisk fra dette området selger dårlig og prisene har falt kraftig som følge av frykten for radioaktiv stråling.

Mer om saken:

Blix: Kjernekraften er holdbar

Nye lekkasjer i Fukushima

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Bør utfase kjernekraften

Tusener krever slutt på kjernekraft

Russland vil bedre atomsikkerheten

Vil ikke ha verdens største atomkraftverk

Vurderer underjordiske murer rundt reaktorer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.