OLJE OG GASS

Innovasjonspris til FMC og Reelwell

GLADE VINNERE: Reelwell stakk av med den gjeve ONS Innovation Award.
GLADE VINNERE: Reelwell stakk av med den gjeve ONS Innovation Award. Bilde: Asbjørn Goa
Anders J. Steensen
25. aug. 2010 - 14:04

Begge selskapene har tidligere hentet heder og ære for de samme tekniske løsningene ved at FMC fikk årets IOR-pris fra Oljedirektoratet, mens Reelwell fikk en teknologipris under Offshore Technology Conference i Houston tidligere i år.

Begge selskapene har tidligere hentet heder og ære for de samme tekniske løsningene ved at FMC fikk årets IOR-pris fra Oljedirektoratet, mens Reelwell fikk en teknologipris under Offshore Technology Conference i Houston tidligere i år. TTRD, Through Tubing Rotary Drilling, er viktig for å hente mer olje fra eksisterende undervannsfelt. Systemet er utviklet i samarbeid mellom FMC Technologies og Statoil FMC Technologies.

Les om TTRD-teknologien: Mer olje uten borerigger

Les om Reelwell: Ny boreteknologi: <br/> Kan bli årets oljeoppfinnelse

Økt oljeutvinning

Begrunnelsen for juryen var at begge teknologiene gjør det mulig å hente ut ressurser på en sikker, men rimeligere og mer effektiv måte. Begge teknologier har global betydning for oppstrøms oljevirksomhet.

TTRD-teknologien er utviklet over flere år og det er gjennomført borekampanjer med teknologien både på Norne og på Åsgard.

Reelwells løsning for å kunne bore lange horisontale brønner gjør det også mulig å kunne hente ut ekstra ressurser fra eksisterende infrastruktur til lavere kostnader enn dagens løsninger, hvor det må leies inn store kostbare borerigger. Teknologien skal prøves i Canada av Shell.

FAVORITT: Ikke uventet stakk Reelwell av med seieren for små og mellomstore bedrifter. Teknologien er solgt til Shell. Reelwell

ONS Spesialpris tildelt Arne Smedal

Gründer og innovatør Arne Smedal i Sevan Marine er tildelt ONS Special Award for sine teknologiske nyvinninger.

Les også: Arne Smedal: – Vi må inn med billigere løsninger

Hans konstruksjoner har betydd og betyr mye for utvinningen av olje og gass i Norge. Særlig har det arbeidet han har gjort med bøyelasting, har gjort det mulig å effektivt og sikkert transportere olje fra produksjonsinnretninger til havs.

Hans siste prosjekt Sevan sylindriske plattformer vinner stadig terreng og vil komme til å være den første flytende oljeproduksjonsplattformen i arktisk miljø.

Sammen med sin kompanjong Kåre Syversen er Arne Smedal også tildelt årets NTVA pris.

HEDERSMANN: Arne Smedal er tildelt ONS Special Award for sitt banebrytende arbeid med bøyelasting og sylindriske produksjonsplattformer. Anders J. Steensen

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.