ARBEIDSLIV

Innflytelse gir bedre helse

Menn og kvinner med en stor grad av innflytelse over egen arbeidssituasjon, rapporterte om bedre helse enn mennesker med liten grad av innflytelse.
Menn og kvinner med en stor grad av innflytelse over egen arbeidssituasjon, rapporterte om bedre helse enn mennesker med liten grad av innflytelse. Bilde: ITF
Ole K. Helgesen
22. mai 2006 - 11:10

Flere studier de siste årene tyder på at empowerment, eller makt over eget liv, bedrer den fysiske og psykiske helsen hos både kvinner og menn.

Avhandlingen “Empowerment and health promotion in working life” til Hanna Arneson ved Linköpings universitet, forsterker troen på at det er en direkte sammenheng mellom innflytelse over egen arbeidssituasjon og helse.Begge kjønn

Menn og kvinner med en stor grad av innflytelse over egen arbeidssituasjon, rapporterte om bedre helse enn mennesker med liten grad av innflytelse.

Sosial støtte, i kombinasjon med innflytelse, viste seg også å være en viktig faktor for bedre helse. Men sosial støtte virker å være viktigere for kvinner enn menn.Stor undersøkelse

Avhandlingen er basert på en gjennomgang av tidligere forskningsresultater, spørreundersøkelser som omfatter et tusentalls offentlige ansatte.

I tillegg er det gjennomført gruppeintervjuer for å fange opp informasjon som ofte forblir uuttalt gjennom andre datasamlingsteknikker.

Arneson er ansatt ved Rikscentrum för artbetslivsinriktad rehabilitering (RAR) ved Linköpings universitet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.