INDUSTRI

- Ingenting imot utenlandske eiere

Ole K. Helgesen
20. apr. 2007 - 07:20

Politikere har den siste tiden stått i kø for å fortelle om viktigheten av norsk eierskap bedrifter som Aker Yards og Hydro Polymers skal selges. Men næringsministeren syntes ikke det er viktig om eierne er norske eller utenlandske.

Positive bidrag

– Jeg har ikke noe imot utenlandske eiere på grunn av at de er utenlandske. Derimot er regjeringen skeptisk til både innenlandske og utenlandske eiere som vil legge ned lønnsomme virksomheter, sier han.

Andersen mener det er mange eksempler på at utenlandske eiere har gitt positive bidrag til utviklingen av næringsvirksomhet i Norge.

– Det vi trenger i Norge er kompetanse og vilje til å satse. Og da spiller det ikke noen rolle om eierne er norske eller utenlandske.

Utlendinger øker lønnsomheten

I følge en ny avhandling fra Norges Handelshøyskole øker produktiviteten kraftig når utlendinger kjøper opp norske bedrifter. Det blir også skapt flere arbeidsplasser.

– Det er en myte at utenlandske interesser kjøper opp bedrifter for å legge dem ned, sier Ragnhild Balsvik som står bak doktoravhandlingen "Foreign direct investment and host-country effects". Hun har gått gjennom industristatistikk fra 1980 til 2000.

– Det kommer klart fram fra tallene at når utenlandske aktører tar over, øker produksjonen i gjennomsnitt. Og når utlendinger selger seg ut, skjer det omvendte. Balsvik tror det kan skyldes at multinasjonale selskap tar med seg bedre teknologi, har bedre ledelse og større markedsmakt.

Analysen viser også at det lønner seg for norske bedrifter å ansette personer som har arbeidet i multinasjonale selskap. De er 20 til 25 prosent mer produktive enn arbeidere uten slik arbeidserfaring.

– Det er vanskelig å si om dette skyldes erfaringen de får fra selskapet eller om det er de mest produktive som går inn i multinasjonale selskaper, understreker Balsvik.

Kjemper mot utenlandssalg

Kjell Inge Røkkes investeringsselskap Aker har bestemt seg for å selge aksjene i Aker Yards. De ansatte har gått ut i media og krevd at politikerne griper inn for å hindre at utenlandske eiere overtar.

Hydro-sjef Eivind Reiten jakter nye eiere til Hydro Polymers. Et salg til utenlandske selskaper er absolutt ikke et populært alternativ for de ansatte. Og næringsministeren har sagt han ønsker at selskapet børsnoteres for å sikre at virksomheten forblir i Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.