KARRIERE

– Ingeniører og økonomer bør slutte å slåss

Dag Yngve Dahle
8. juli 2011 - 10:36
Vis mer

Ingeniører anklager ofte økonomer for kun å tenke på bunnlinja. Økonomer rakker ned på ingeniører for kun å fokusere på det tekniske.

I Teknisk Ukeblads intervjuserie om arbeidsliv sier Reve, som er professor ved Handelshøyskolen BI, at det er mange likheter mellom ingeniører og økonomer.

Flest floskler i finans

– Hvilket annet yrke kan du tenke deg?

– Som professor med hele næringslivet som arena er det vanskelig å finne noen andre jobber som matcher, særlig når man også har anledning til å arbeide internasjonalt. Jeg stod og vippet mellom NHH og NTH da jeg skulle begynne å studere, men valgte Bergen. Jeg ville sannsynligvis blitt det samme uansett hvilken utdanning jeg hadde tatt. Ingeniører og økonomer er egentlig ikke så ulike. De bør slutte å slåss og begynne å samarbeide.

– Hvilket yrke kan du ikke tenke deg?

– Jeg tror ikke jeg ville ha egnet meg som nordsjøarbeider, og definitivt ikke som nordsjødykker. Jeg er ikke den typen som liker ting som er vått, kaldt eller risikofylt. For meg er det bedre å drive med fag og ledelse.

– Hva er ditt beste minne fra yrkeskarrieren?

– De beste minnene fra min yrkeskarriere er når jeg har fått frem doktorgradskandidater som har lyktes faglig og nådd lengre enn det jeg selv har gjort. Læring er det mest verdifulle mennesker kan drive med.

– Hvordan fikk du din første jobb?

– Min første jobb fikk jeg i gulrotåkeren hjemme på gården på Lista, hvor jeg vokste opp. Jeg ble raskt arbeidsleder for de andre ungdommene. Gulrotsåkeren var en fabelaktig testplass for å se hvor godt man klarte seg senere i arbeidslivet. De som var flinkest i luking eller gulrotsopptaking, ble også de beste i arbeidslivet som voksne. En ble sjefgeolog for et utenlandsk oljeselskap. En annen ble Statoil-direktør og bygde Nordsjøen. Hva skal vi med headhuntere når man har referanser fra gulrotåkeren på Lista som første jobb?

– Hva er den beste måten å skaffe seg jobb på?

– Den beste måten å skaffe seg en god jobb på, er å ha best mulig kvalifikasjoner og vise at man har tro på seg selv. Et elementært råd er å begynne med en proff CV. Da nytter det ikke med ingeniørengelsk og rekker av stavefeil. Å skaffe seg en god jobb handler om salg og positive holdninger.

– Hva vil gjøre norsk arbeidsliv bedre?

– Norsk arbeidsliv vil bli bedre dersom vi blir bedre til å samarbeide. Det gjelder på mikronivå i enhver organisasjon og mellom bedrifter. Bedriftene bør bli bedre til å samarbeide med kunnskaps- og forskningsmiljøene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.