KARRIERE

– Ingeniører mangler ledertrening

Forsker Grete Wennes mener manglende skolering er årsaken til at mange ingeniører ikke er gode ledere.

26. mars 2012 - 10:31
Vis mer

Er ingeniører dårlige ledere? Det er spørsmålet. Wennes har i en årrekke forsket på ledere i kunnskapsintensive virksomheter i offentlig og privat sektor – inkludert ingeniører.

Hun peker på at ledelse både er et fag og et håndverk.

Trening

– Ledelse er et fag, men det har ikke blitt betraktet som et fag. Ingeniører er blitt opplært til at ledelse er noe du skal gjøre i tillegg til faget ditt, altså noe du bør beherske uansett. De færreste ingeniører har tilleggskompetanse i ledelse, sier Wennes, som til daglig er førsteamanuensis og forsker ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Hun sier altså at ingeniører flest ikke har formell kompetanse i lederfaget. Hun mener mange har svakheter også når det gjelder den håndverksmessige delen av ledelse.

– Ja, ledelse er også et håndverk. Det er noe som må læres og trenes på – akkurat som sikkerhetskultur. Det finnes imidlertid ikke mange slike muligheter for ingeniører. Det forventes at de gjør det godt fra første stund og at lederevnene er medfødt. Det er en stor misforståelse, sier hun.

Lavt nivå

Den britiske professoren Adrian Furnham sa til Teknisk Ukeblad nylig at teknologer er for opptatt av faglige spørsmål til at de kan bli gode ledere. De er for logiske.

Furnham mener det er håp for teknologer som vil bli ledere, men kun hvis de reddes før de er 30 år. Det innebærer at de skaffer seg forretningsforståelse og innsikt i hvordan de behandler mennesker – i tillegg til ingeniørkompetansen.

Wennes er inne på beslektede tanker.

– Vi har generelt for dårlige ledere i Norge. Mange har for dårlig ledelsesskolering og for lite erfaring med å lede før de går inn i en krevende lederstilling. Ledelse kan og må læres. Det holder ikke å være gode i fag eller ha såkalte «medfødte lederegenskaper». Disse utfordringene ser ut til å prege ledere med ingeniørbakgrunn. For det at ingeniører er faglig flinke, gjør dem ikke automatisk til gode ledere, sier Wennes.

NITO: Ingeniører krever tykkhudede ledere

Sterke grupper

En fersk undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for rekrutteringsselskapet Proffice viser at dårlig lederskap er det som først og fremst får nordmenn til å slutte i jobbene sine.

Andelen er høyest blant administrasjons- og kontoransatte. 35 prosent av dem flyktet fra dårlige ledere.

Men også blant ingeniører er andelen høy.

Blant dem sa 27 prosent opp på grunn av dårlige ledere.

– Dette er næringer med sterke fagmiljøer. Innenfor disse sektorene må lederne forholde seg til ekstra krav på to måter. De ansatte har sterke meninger om hvordan arbeidet bør utføres og hvordan resultatet skal se ut. I tillegg er dette lukrative ansatte som kontinuerlig blir fristet av konkurrerende bedrifter. Veien over til konkurrenten er kort hvis man er uenig i grunnleggende interne strategier, sier Proffice-direktør Stein André Haugerud.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Espen Andersen: – Teknologer KAN lede

Er dette den nye Statoil-sjefen?

Finansansatte fikk mest... igjen

Dårlige karakterer? Søk jobb i det offentlige

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.