KARRIERE

Ingeniører må kjøre taxi

Byggingeniør og taxisjåfør, Mohammad Nawab. Journalist Maria Amelie
Byggingeniør og taxisjåfør, Mohammad Nawab. Journalist Maria Amelie Bilde: Håkon Jacobsen
Maria Amelie, Maria Amelie
1. mars 2012 - 07:08

Teknas undersøkelse fra februar 2012 bekrefter at næringslivet trues av mangel på ingeniører.

Åtte av ti ingeniørstudenter som ble utdannet mellom 1. januar og 1. juli 2011 hadde allerede skaffet seg jobb før siste eksamen.

Ledelsen i Tekna ber studenter om å være kresne og velge den jobben de virkelig ønsker seg.

Men hva med dem som er nyutdannede og arbeidsledige over lang tid med en ingeniørgrad fra Norge, de som snakker flytende norsk og er villige til å flytte hvor som helst i landet bare de får jobb?

Les også: NAV varsler ingeniørmangel

600 søknader

Zacharie Dogsbo har bodd i Norge i over ni år. Han studerte først kjemi på universitet i Kamerun, men i Norge ble ingeniørstudiet førstevalget både på grunn av egen interesse for yrket og gode jobbutsikter.

Han ble utdannet som prosessingeniør for gassektoren i 2009 på Høgskolen i Telemark (HiT). Siden da har han søkt relevante jobber.

– Jeg har sendt inn over 600 søknader, men har vært på bare fire intervjuer. Jeg får sjelden beskjed om at søknaden min er avvist eller hvorfor. Kanskje er manglende erfaring årsaken til avslaget. Men noen må jo ansette meg først sånn at jeg i det hele tatt får meg noe erfaring, sier Dogsbo.

Dogsbo søker ingeniørjobber over hele Norge. Både han og familien er fleksible og flytter dit han får jobb. Nå har han vikariat på HiT som matteassistent for studenter.

– Etter juni er tilværelsen min igjen svært usikker, så jeg fortsetter å sende inn søknader på ingeniørstillinger og andre jobber, sier Dogsbo.

Les også: Disse blir oftest headhuntet

Flere stryker ved høyskolene

Videreutdanning hjalp å få jobb

Carlos Fortunato er opprinnelig fra Portugal. Han har søkt jobb i Norge flere ganger, blant annet i 2009, uten å få noen tilbud.

– Jeg er utdannet elektroingeniør. Jeg studerte ved ISIL i Lisboa, som er en av de mest kjente ingeniørskolene i Portugal, sier Fortunato.

I 2009 tok han videreutdannelse i godt voksen alder. Ifølge Fortunato selv var det oppgradering av kunnskapene som gjorde at han til slutt lyktes med å få seg jobb i Norge.

Gjennom NAV EURES' jobbmesse i Portugal kom han i kontakt med de norske selskapene.

– Jeg fikk tilbud og takket ja til Aker Solutions på Tranby, som er en del av deres subseavirksomhet. Jeg er glad for at det ble Norge. Her er det svært gode arbeidsvilkår og det er også attraktivt for familier, sier Fortunato, som flyttet til Norge i januar.

Petter Smart

Mohammad Nawab kom til Norge for 10 år siden. I begynnelsen prøvde han flere ulike jobber, som kokk og hotellarbeider, men etter hvert gjenopptok han byggedrømmen.

– Jeg har alltid likt å bygge og skape ting. Da jeg var yngre bygget jeg alt fra leketøy som heisekran og bil, til bord og stoler. Jeg likte også å reparere elektronikk, som tv-er. Jeg bygde til og med en hjemmelaget prosjektor med en ordentlig linse, sier Nawab.

Les også: Statoil har fått 6.273 søkere til 320 sommerjobber

Taxi og tolk

Nawab tok bachelor på Høgskolen i Oslo og ble ferdig byggingeniør på slutten av 2011. Så fort siste eksamen var levert, begynte han å søke jobb overalt i Norge.

Den eneste erfaringen han hadde var å prosjektere et stort hus med solpaneler for sin bror i Irak. Dette er nå under bygging.

– Nå jobber jeg som taxisjåfør i Oslo. Jeg er også tolk hos tolketjenesten fordi jeg snakker seks språk, blant annet persisk, kurdisk og arabisk. Men det er byggingeniør jeg virkelig har lyst til å jobbe som. Det er ikke penger som betyr mest for meg, men kunnskap og mer erfaring, sier Nawab.

Byggingeniør og taxisjåfør, Mohammad Nawab. Journalist Maria Amelie
Byggingeniør og taxisjåfør, Mohammad Nawab. Journalist Maria Amelie

Vil ikke bytte navn

Nå har det gått tre måneder, men han har ennå ikke blitt invitert til intervju eller fått beskjed om at søknaden hans har blitt avvist.

– Det er flere som sier til meg, «du bør bytte navn, det er det som er problemet». Men jeg er uenig med dem. Jeg kjenner flere som har fått seg jobb selv om de hadde navn som ikke var typisk norske. Dessuten er jeg stolt av navnet mitt, sier Nawab.

Utenlandske navn

I en rapport i januar i påviste Fafo at det forekommer diskriminering i arbeidslivet mot personer med utenlandskklingende navn.

Fafo gjennomførte et eksperiment der forskere sendte inn 1800 fiktive og relativt like søknader fra folk med ulik etnisk bakgrunn.

Resultatet viste at sannsynligheten for å bli kalt inn til et jobbintervju reduseres i snitt med 25 prosent dersom søkeren har et utenlandskklingende navn, sammenlignet med identisk kvalifiserte søkere med majoritetsbakgrunn.

Les også: NTNU vil ta opp 300 flere ingeniørstudenter

Ny kampflybase blir ingeniørenes eventyr

Langtidsarbeidsledige diskrimineres

En amerikansk undersøkelse fra 2011 viser at lang tids arbeidsledighet også kan være en del av forklaringen.

Søkere med relevant erfaring og utdanning blir sjeldnere innkalt på jobbintervju dersom de ikke har vært yrkesaktive på lenge.

I undersøkelsen fikk et tilfeldig utvalg mennesker lese en oppdiktet CV. Halvparten fikk beskjed om at personen var i arbeid, og den andre halvparten fikk beskjed om at personen var arbeidsledig.

De som var uten jobb ble oppfattet som usympatiske og passive. Testpersonene ønsket heller ikke å innkalle den arbeidsledige personen til intervju.

Går glipp av ingeniører

Rådgiver Eirik Devold i NITO mener at arbeidsgivere bør strebe etter et åpent og inkluderende arbeidsliv.

– Uansett bakgrunn bør en persons kvalifikasjoner og erfaring telle ved innkalling til intervju. Arbeidsgivere går glipp av kvalifiserte ingeniører hvis de ikke vurderer arbeidsledige og personer med utenlandsk navn på lik linje med andre kandidater. Når det gjelder arbeidssøkere, er det viktig å få frem hva de har brukt tiden på også i tiden de har vært arbeidsledige, sier Devold.

Les også: Dårlige karakterer? Søk jobb i det offentlige

Utenlandske ingeniører redder industriveksten

– Vi leter etter ingeniører i Sverige, Irland og Sør-Europa

Vil slette ingeniørenes studiegjeld

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.