INDUSTRI

Ingeniørens gullalder

Å være ingeniør i perioden før og etter andre verdenskrig, var noe helt spesielt. De var kanskje den mektigste yrkesgruppen i Norge, mener historiker Pål Nygaard.

Pål Nygaard er  historiker ved BI og interessert i ingeniørenes rolle.
Pål Nygaard er historiker ved BI og interessert i ingeniørenes rolle. Foto: Odd Richard Valmot
9. feb. 2023 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

Det å være ingeniør har knapt vært ansett som mer stas enn i perioden før og etter andre verdenskrig. Norge skulle bygges opp etter en nedgangsperiode på 20-tallet, og da handlet det om teknologi: Nye fabrikker, ny infrastruktur og mye annet som ingeniørene kunne.

– Ingeniørene var kanskje den mektigste yrkesgruppen på 1900-tallet i Norge, særlig to to første tiårene etter annen verdenskrig, sier historiker Pål Nygaard, som er førsteamanuensis ved BI.

For dette var 1900-tallet. Da var man ikke avhengig av å ha arvet makt. Det var kunnskap som var makten. Fra 30-tallet til 70-tallet, som er perioden Nygaard har studert og skrevet bok om, var det ingeniørene som tronet på toppen av samfunnsstigen.

Det var de som brakte det Norge trengte. I denne perioden var det også ingeniøren som var administrerende direktør. I dag er det vanligere at den rollen innehas av økonomer og jurister.

På 20-tallet var det helt annerledes.

– Bygningslinja på NTH ble kalt den norske amerikalinjen – fordi alle måtte reise til USA for å få seg jobb, forteller Nygaard.

Selv om han stopper boken sin på 70-tallet, tror Nygaard tror det er underkommunisert hvor stor rolle norske ingeniører har spilt i oljealderen.

I dagens podkast snakker vi med Pål Nygaard om gullalderen og hva som kom – og ikke kom – etterpå.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.