KARRIERE

Ingeniørenes drømmearbeidsgivere: Én bransjen dominerer

Ingeniører vil bygge landet.

Ingeniører drømmer om å jobbe i byggebransjen.
Ingeniører drømmer om å jobbe i byggebransjen. Foto: Andrew Coop/Unsplash
12. nov. 2021 - 05:00

Hvor vil ingeniører med i snitt sju års arbeidserfaring aller helst jobbe? Hvilken arbeidsgiver drømmer de om? Hvert år spør svenske Universum et stort antall arbeidstakere i ulike bransjer hvor de helst vil jobbe. Tallene brukes blant annet i rekrutteringsarbeid.

Hvert år troner Equinor på toppen. Deler man ingeniørene inn etter kjønn, er det riktignok bare mennenes liste Equinor topper.

Men de siste årene har byggebransjen kommet inn på listen, forteller daglig leder i Universum Norge Carlo Duraturo. Samtidig har oljeselskapene forsvunnet ut av listen, med unntak av Equinor og de to Aker-selskapene. 

– Det er morsomt å tenke på at det er in å bygge landet. Grønne byer og smarte byer er inn, sier Duraturo.

Oljekrisen i 2014 var starten på nedgangen for oljeselskapenes popularitet. 

– Vi har sett at Conoco Phillips og Shell og BP nesten er ute av topp 50-listen. Før oljekrisen var så godt som åtte av ti på listen innenfor olje og gass, sier Duraturo.

Mann i dress og skjorte gestikulerer litt med hendene.
Carlo Duraturo, daglig leder i Universum Norge. Foto: Teknisk ukeblad

Unntaket er de to Aker-selskapene, Aker Solutions og Aker BP.

Duraturo mener at årsaken til at de tre oljeselskapene fortsatt er så høyt oppe på listen handler om at de får hjelp av en annen trend, nemlig norske arbeidsgivere. 

Åtte av ti på toppen er norske navn. Sånn var det ikke før. 

– Statlig og offentlig går opp. Norsk og statlig er bra, sier Duraturo.

Byggebransjen trenger folk

Like under Equinor på listen er byggebransjen godt representert med både entreprenører og rådgivere.

Byggebransjen har et stort behov for arbeidskraft. Ifølge Navs bedriftsundersøkelse for 2021 er behovet i bransjen nesten like stort som i helsesektoren. 

Multiconsult, Norconsult ligger på andre og tredjeplass på listen, og litt lenger nedover selskaper som Sweco, Rambøl AF-gruppen og Skanska. Sistnevnte har klatret ni plasser siden i fjor. 

Om undersøkelsen:

Utført mellom november 2020 og august 2021.
Antall år i arbeidslivet i snitt er 7-8 år.
Gjennomsnittsalder på de spurte er 35 år.
10.774 spurte totalt, ved 24 universiteter og 48 bransjer.
2385 ingeniører og teknologer ble spurt.
692 IT-folk ble spurt.

Audun Lågøyr, konserndirektør HR og kommunikasjon i Skanska skriver i en e-post at de mener det er flere årsaker til at Skanska har lykkes med å bli mer attraktive blant de yrkesaktive ingeniørene.

Han antar at pandemisituasjonen har bidratt til at flere ønsker seg til Skanska.

– Vi har hatt høy aktivitet gjennom hele koronapandemien, og fortsetter å levere sterke resultater og realiserer noen av Norges største og mest komplekse prosjekter, skriver Lågøyr.

Skanska har også jobbet for å rekruttere i år. Vanligvis ligger antall nyrekrutteringer på 400, mens så langt i år er det over 500.

– Innovasjonstakten har økt voldsomt de siste årene, og flere norske bygg og anlegg er helt i verdenstoppen når det gjelder klima- og miljøambisjoner, skriver Lågøyr.

Martin Halvorsen, leder for talent og rekruttering i Multiconsult, er glad for pallplassering.

– Vi tror det handler om to ting, vi har en kultur for læring og deling, og vi evner å skape individuelle læringsløp for den enkelte innen fag og i prosjekt, sier Martin Halvorsen.

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.