BYGG

Ingeniørene fant svaret: Derfor står det skjeve tårnet i Pisa trygt under jordskjelv

VIDEOREPORTASJE: Forskere kan nå forklare hvorfor det skjeve tårnet i Pisa står relativt trygt for jordskjelv. (REUTERS)

Se hele reportasjen fra Reuters øverst i artikkelen.

Det skjeve tårnet i Pisa er noe overraskende fortsatt stående, og har overlevd mange jordskjelv gjennom årene. Ny forskning sier at det unike samspillet mellom tårnets fundament og den myke jorda den står i, har hjulpet den med å ri på seismiske bølger.

Europeiske ingeniører, blant annet fra Roma Tre University og University of Bristol, har installert seismiske instrumenter rundt tårnet. De fant ut at jorda under, kombinert med tårnets høyde og tykke marmorvegger, ga perfekt dynamisk interaksjon mellom jord og struktur.

Resonnerer ikke

Disse jordskjelvene produserer bølger som ikke resonnerer med tårnet, og dette er en svært viktig faktor som har bidratt til overlevelse av strukturen.

Studien ble utført av et team på 16 forskere, ledet av professor Camillo Nuti ved Universitetet Roma Tre. Resultatene vil bli formelt annonsert på den europeiske jordskjelvkonferansen i Thessaloniki, Hellas, fra 18.- 21. juni 2018.

Se hele reportasjen fra Reuters øverst i artikkelen.

Les mer om: