BYGG

– Ingen vil ha tyske ingeniører

Mona StrandeMona StrandeJournalist
12. nov. 2007 - 07:25

Ifølge BNL er det årlig behov for 8-900 uteksaminerte ingeniører og sivilingeniører i byggenæringen, men bedriftene vil ha samtlige fra Skandinavia.

Tror ikke på krise

Gunn Rogge driver rekrutteringsselskapet Arbeitskontor i Berlin, og jobber spesielt med å rekruttere tyske arbeidstakere til norske bedrifter.

Selv om hun stadig mottar CV-er fra tyske byggingeniører som vil til Norge, har ennå ikke en eneste norsk bedrift takket ja. Utenfor byggenæringen har hun derimot flere bedrifter på kundelisten.

– De sier det er ingeniørkrise, men det tror jeg ikke på lenger. Behovet kan ikke være så stort som de skal ha det til når de avviser søkere med argumenter som at de ikke kan norsk eller ikke har nok praktisk erfaring, sier hun.

– Mange vil hjem

Reinertsen må si nei til oppdrag på grunn av ingeniørmangel. Likevel var det ingen i bedriften som viste interesse for et tilbud om en tysk byggingeniør i vår.

– Vi har i stor grad gått til Sverige, fordi vår erfaring er at utenlandske arbeidstakere ofte ønsker seg tilbake. I Sverige har vi hatt kontor i 15 år, når vi rekrutterer derfra kan de fortsette hos oss dersom de vil hjem. Det gir oss mer stabilitet, sier Geir Suul i Reinertsen.

Flere krav

Norconsult har ansatt noen tyskere. Stein Tidemann, divisjonsdirektør for bygg og anlegg i Norconsult, sa i juni at de vurderte å rekruttere flere fra Tyskland, men det har til nå ikke skjedd.

– Nå er det sesong for å hente inn folk som tar eksamen i Norge og Sverige. Språkferdigheter er viktig i vårt yrke, og derfor foretrekker vi noen som har norsk, svensk eller dansk som hovedmål framfor tysk, sier Tidemann.

Den strategien har Norconsult tenkt å fortsette med, selv om de har problemer med å finne jobbsøkere som er gode nok i Skandinavia:

– Vi hadde 60 søkere i fjor, men ansatte ingen fordi alle var for dårlige. Vi mangler bare gode ingeniører, sier Tidemann.

– Stor etterspørsel

Wenche Roos er senior kundekonsulent i Adecco, og jobber spesielt med rekruttering av ingeniører. Tyske byggingeniører har hun imidlertid ingen erfaring med, til tross for at Adecco opplever stor etterspørsel etter utenlandske ingeniører i Norge.

– Bare de to siste årene har det vært merkbar økning i etterspørselen i all industri som trenger ingeniørkompetanse. Det virker som en dominoeffekt i takt med den økende produksjonen, sier Roos.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.