FORSVAR

Amerikansk militærfly styrtet i Beiarn

Alle de fire som var om bord i militærflyet fra U.S. Marine Corps som styrtet i Nordland fredag er bekreftet omkommet.

Et bilde frigjort av Forsvaret viser flyet av typen Osprey, tatt i Norge 19. februar i år.
Et bilde frigjort av Forsvaret viser flyet av typen Osprey, tatt i Norge 19. februar i år. Tiril Haslestad / Forsvaret
19. mars 2022 - 07:46

– Politiet har i natt ca. klokken 01.30 kommet fram til havaristen. Det er dessverre bekreftet at alle fire som var om bord i flyet er omkommet. Så langt politiet er kjent med er alle fire av amerikansk nasjonalitet, skriver Nordland politidistrikt i en pressemelding.

Forsvaret varsler og følger opp de pårørende.

– Politiet har iverksatt etterforskning og varslet Havarikommisjonen. Det er svært dårlig vær i området slik at det videre arbeidet på åstedet er avsluttet, men politiet vil ta det opp igjen så snart værforholdene tillater det, skriver politiet.

Fakta om V-22 Osprey

  • Bell Boeing V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge.
  • Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.
  • Flyene av denne typen er stasjonert i Bodø under Nato-øvelsen «Cold Response» og benyttes av US Marines.
  • V-22 Osprey-utgavene til US Marines brukes hovedsakelig til transport av tropper og utstyr, og brukes operativt i en rekke ulike terreng og landskap.
  • MV-22B er betegnelsen på den utgaven som det amerikanske marinekorpset benytter og er den typen som har styrtet i Beiarn. MV-22 er også i stand til å operere fra skip.
  • Luftfartøyet fløy første gang i 1989 og gikk inn i aktiv tjeneste for det amerikanske militæret rett etter årtusenskiftet.
  • Siden 2007 har flytypen vært involvert i 28 ulykker av ulik alvorlighetsgrad, ifølge The Aviation Safety Network, skriver VG.

Kilder: Store Norske Leksikon, Wikipedia og Luftforsvaret.

Treningsoppdrag

Et mannskap på fire var ute på treningsoppdrag i flyet av typen Bell Boeing V-22 Osprey. De skulle etter planen ha landet igjen like før klokken 18. Da det ikke skjedde, ble flyet meldt savnet.

Flyet hadde kurs for Bodø da det forsvant, og siste kjente posisjon var fra Saltfjellet.

Klokka 21.17 ble det gjort funn på bakken i Gråtådalen i Beiarn, opplyser Forsvaret. Hovedredningssentralen bekrefter at det er et krasjsted.

– Det var nødpeiler på Sea King-helikopter som slo ut over Beiarn. De gjorde et visuelt funn, de så maskinen som har gått i bakken, sier stabssjef Bent Are Eilertsen hos politiet i Nordland til NTB.

Les også

Været er dårlig i området, med snøbyger og kraftig vind. Det var derfor ikke mulig for redningshelikopteret å lande.

Deltok i Cold Response

Flyet deltok i den storstilte militærøvelsen Cold Response, som er i gang i Nord-Norge. Øvelsen der 30.000 soldater fra 27 Nato-land deltar, startet tirsdag.

Flyet har operert ut fra Bodø de siste ukene og har tatt del i militærøvelsen.

– Det er amerikanerne selv som er ansvarlige for å informere sine egne om ulykken, mens vi har informert våre, sier oberstløytnant Stine Barclay Gaasland til NTB.

US Marines bekreftet på Twitter sent fredag kveld at ett av deres fly har styrtet.

– Årsaken til ulykken er under etterforskning, og ytterligere detaljer blir delt når de er tilgjengelige, skriver US Marines.

Kan påvirke øvelsen

Les også

Forsvaret kunne sent fredag kveld ikke si noe nærmere om hvordan ulykken vil påvirke Cold Response. Men Forsvaret sier det holdes løpende kontakt med den amerikanske ledelsen.

– Vi er i en tidlig fase. Det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser dette eventuelt får for øvelsen, sier Fredrik Sandberg, pressekontakt for Cold Response.

V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og det kan fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

Havarikommisjonen varslet

Forsvaret stiller de ressurser tilgjengelig som HRS og politiet måtte be om. På spørsmål om det gjøres noe spesielt med tanke på situasjonen i Ukraina, svarer Ringen i HRS at dette styres som en ordinær redningsaksjon så langt.

– Så har vi tett kontakt med Forsvaret underveis, sier han.

Havarikommisjonen for luftfart er varslet om ulykken. De ankommer ifølge NRK Bodø i løpet av lørdagen. Også Kripos er varslet og på vei til stedet.

På grunn av det dårlige været må de antakelig vente til søndag før de kan ta seg inn i området.

Les også

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.