KARRIERE

Ingen streik i offentlig sektor

Riksmeglingsmennene Dag Nafstad (t.v.) og Nils Dalseide kunne 06.00 fortelle at partene i offentlig sektor var kommet til en løsning på overtid.
Riksmeglingsmennene Dag Nafstad (t.v.) og Nils Dalseide kunne 06.00 fortelle at partene i offentlig sektor var kommet til en løsning på overtid. Bilde: Scanpix
4. juni 2009 - 07:57

Faren for streik for 30.000 arbeidstakere er dermed over.

Enige

Det var først de ansatte i KS-området som kom til enighet i meklingen tidlig torsdag morgen.

Etter kort tid ble det en løsning også for de statsansatte og Oslo kommune.

– Nå har alle partene i offentlig sektor undertegnet en enighetsprotokoll angående pensjonsordningen. Der står det at man vil videreføre en bruttoordning i tjenestepensjonen. Den må tilpasses den nye folketrygdloven fra 2011. I hovedtrekk er det en videreføring av den samme ordningen, men samtidig må man ta hensyn til de ulike elementene som ligger i pensjonsforliket i Stortinget og tilpasse den til ny folketrygdlov, sier meklingsmann Dag Nafstad.

Meklingsmannen karakteriserer årets mekling som spesiell, omfattende og veldig komplisert.

Ikke helt fornøyde

Yrkesorganisasjonenes sentralforbund YS hadde imidlertid håpet på en annen løsning i pensjonsspørsmålet i årets lønnsoppgjør.

– YS håpet det ville vært mulig å finne en mer langsiktig løsning som var akseptabel for våre medlemmer. Likevel valgte vi å stå sammen med de øvrige forhandlingssammenslutningene for å få til en enighet for hele offentlig sektor, sier forhandlingslederne Gunn Olander i YS-Kommune og Pål Arnesen i YS-Stat.

Mer langsiktig løsning

Løsningen innebærer at dagens tjenestepensjonsordninger forlenges inntil videre.

– Vi unngår streik, men hadde ønsket at det var mulig å finne en mer langsiktig og bærekraftig løsning som i sterkere grad hadde stått seg i forhold til levealdersjustering og indeksering, sier forhandlingslederne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.