IT

Ingen penger til superbredbånd

SAMME TAKT: Regjeringen legger opp til den samme utbyggingstakten som tidligere.
SAMME TAKT: Regjeringen legger opp til den samme utbyggingstakten som tidligere. Bilde: Aas, Erlend
Espen Zachariassen
13. okt. 2009 - 12:52

Regjeringen foreslår en bevilgning på 100 millioner kroner til utbygging av bredbånd neste år.

Pengene hentes fra ubrukte midler i potten "Kompensasjon for bortfall av arbeidsgiveravgift".Superbredbånd

Under valgkampen varslet Sp og SV at de vil bruke opp til 14 milliarder kroner på "superbredbånd". Det vil si et arbeid for å bidra til at alle får tilgang til bredbånd med minimum 50 Mbit/s nedlasting innen 2015.

Budsjettmidlene for 2010 er imidlertid ikke en del av denne strategien, men en fortsettelse av arbeidet med full bredbåndsdekning.Spleiselag

– Dette er penger som fordeles til fylkeskommunene som andel i lokale spleiselag med kommuner og private samarbeidspartnere for å sikre full dekning, sier politisk rådgiver Lars Erik Bartnes (Sp) i Kommunaldepartementet til Teknisk Ukeblad.

Næringslivet i distriktene mener denne ordningen er konkurransevridende. Argumentet er at bedriftene må betale store summer av egen lomme for å få infrastruktur som bedrifter i byene får tilgang til for en langt lavere kostnad.

Les mer her: Bygger bredbånd på dugnadTillater bredere bånd

– Hva med satsingen på å øke kapasiteten?

– I flere fylker er det oppnådd full dekning, og her kan man bruke midlene til å bygge bredere bredbånd, sier Bartnes. Det er en oppmyknng av reglene. I det nå avviklede Høykomm-programmet fikk kommunene kun statlig støtte for å bygge bredbånd der det ikke fantes noe fra før - uansett hvor dårlig kvalitet det var på eksitserende linjer.En seier

Bransjeorganisasjonen IKT Norge er tilfreds med forslaget.

– Bevilgingen på 100 millioner til bredbånd er gledelig og noe IKT-Norge har jobbet med lenge. Vi ser dette som en seier for vår innsats her, sier generalsekretær Per Morten Hoff i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.