KRAFT

– Ingen nye kraftkilder kan erstatte atomkraft

VANSKELIG UTEN: - Skal vi se bort fra kjernekraft, er det veldig vanskelig å se for seg noe annet enn grunnleggende endring av energiforbruket globalt, mener BI-professor Lars Thue.
VANSKELIG UTEN: - Skal vi se bort fra kjernekraft, er det veldig vanskelig å se for seg noe annet enn grunnleggende endring av energiforbruket globalt, mener BI-professor Lars Thue. Bilde: Stein Jarle Olsen
17. mars 2011 - 14:32

Atomfrykten brer om seg i verden etter hvert som katastrofen i Japan forverres, nær sagt fra time til time.

IEA frykter atomskepsis

Ingen reelle alternativer

Flere land i Asia varslet torsdag at de legger nye kjernekraftutbygginger på is inntil de eksisterende kraftverkene er grundig undersøkt i sikkerhetsøyemed. EUs energisjef krever på sin side en fullstendig gjennomgang av alle kjernekraftverkene i Europa.

Atomkraftplaner legges på is i Asia

Men mangel på reelle alternativer kommer trolig til føre til at verden likevel ikke vender kjernekraft ryggen, tror professor Lars Thue ved BI.

– Blir for puslete

Vindkraft og solenergi blir for puslete til å erstatte kjernekraft ved dagens energiforbruk, mens utslippsproblematikk trolig ligger til hinder for utbredt bruk av bioenergi, ifølge Thue.

– Skal vi se bort fra kjernekraft, er det veldig vanskelig å se for seg noe annet enn grunnleggende endring av energiforbruket globalt, sier Thue til NTB.

Han regner med at sterke krefter på sikt vil komme på banen i favør av kjernekraft og tror derfor at atomkrisen i Japan kun vil gi en midlertidig oppbremsing i kjernekraftutbyggingen og – produksjonen.

Fukushima tvinger fram nye krav

– Kjernekraftillusjonen har sprukket

Tyskland stenger sju kjernekraftverk

– Hva i helvete foregår?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.