KRAFT

Ingen løfter om mer strøm

Ny strømkabel til Træna koster ca. 50 millioner kroner.
Ny strømkabel til Træna koster ca. 50 millioner kroner.Bilde: John Sandøy
Espen Zachariassen
16. des. 2008 - 10:22

Fiskeforedlingsbedriften Modolv Sjøset Pelagic må ennå vente på lenge planlagt utvidelse, 20 byggeklare tomter står brakk på ubestemt tid fordi det ikke er mulig å øke energiforbruket i den lille øykommunen på Helgeland.

Fet kabel

Mandag møtte statsråden en delegasjon fra kommunen, fylkeskommunen og næringslivet, som alle håpet å returnere med en fet strømkabel i kofferten.

– Vi møtte forståelse for den kritiske situasjonen, der fiskeforedlingen må redusere sin produksjon for at folk skal kunne koke middag. Men noen løfter om penger til ny strømkabel ut til øya, fikk vi ikke, sier fungerende fylkesråd for samferdsel Trud Berg i Nordland fylkeskommune til Teknisk Ukeblad.

50 millioner

For å bygge ut med ny strømkabel på havbunnen med nok kapasitet for de neste årene, er det snakk om nesten 50 millioner kroner.

Statssekretær Liv Monica Stubholt har tidligere sagt at Træna, med noen få hundre innbyggere, må ha storsamfunnets hjelp til investeringen.

Les også: Statlig tilskudd til dyr kraft

– Departementet arbeider med saken, og den står høyt på den politiske dagsorden, sier Stubholt. Statsråden selv deltok kun på deler av møtet.

Frykter skred

Regelverket tillater i utgangspunktet ikke statlig sponsing av strømnettet. Slik utbygging skal finansieres over nettleien, men det vil gi urealistisk høy nettleie i området. Og statsstøtte til én liten kommune kan forårsake et skred av tilskuddskrav fra andre.

Må vente

Ifølge fylkesråd Berg kan det komme en avklaring enten i de ekstraordinære midlene rundt "krisepakken" på nyåret, som skal demme opp for konjunkturnedgangen.

– Ellers er neste korsveier revidert nasjonalbudsjett i mai neste år eller statsbudsjettet for 2010, sier Trud Berg.

Les mer om: