ENERGI

Ingen enighet om skatt på landvind

Stortinget har foreløpig ikke lyktes med å bli enig om utformingen av grunnrenteskatten på landbasert vindkraft, melder NRK.

Storheia vindpark på Fosen er blant dem som blir omfattet av grunnrenteskatt på vindkraft.
Storheia vindpark på Fosen er blant dem som blir omfattet av grunnrenteskatt på vindkraft. Foto: Eirik Helland Urke
7. des. 2023 - 12:34

Stortinget forlikte i mai om utformingen av den såkalte lakseskatten som ble introdusert i fjor. Regjeringen lanserte samtidig 40 prosent grunnrenteskatt på landbasert vindkraft.

Etter høringsrundene gikk regjeringen med på å senke skattesatsen til 35 prosent, men det er fortsatt uklart hvordan denne skatten blir. Finanskomiteen på Stortinget hadde frist til i dag med å bli ferdig med saken og levere innstillingen sin, men nå får NRK bekreftet at fristen ryker.

– Finanskomiteen har i dag vedtatt å utsette overlevering av saken til fredag 8. desember, i anledning pågående forhandlinger om saken i Stortinget, sier leder i finanskomiteen Eigil Knutsen (Ap) til NRK.

Senterpartiets finanspolitiske talsperson Ole André Myhrvold bekrefter også at saken er utsatt på grunn av pågående forhandlinger.

Fremskrittspartiet har stått utenfor forhandlingene om grunnrenteskatt. 

– Vi er for en likebehandling av vann og vind, men det har kommet mange endringer på kort tid nå. Vi mener denne saken bør sendes tilbake til regjeringen, sier nestleder og finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi (Frp) til NRK.

Spørsmål som skal avklares er hvor romslige overgangsordningene skal være, om skatten skal ha tilbakevirkende kraft, og hva som blir den endelige satsen. 

Flere aktivister møtte tirsdag opp utenfor Stortinget for å protestere mot vedtaket om gruvedrift på havbunnen, blant dem den franske skuespilleren Lucas Bravo.
Les også

Stortinget sa ja til omstridt gruvedrift på havbunnen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.