COVID19

Her er krisetiltakene: Full lønn i 20 dager for de permitterte

Opposisjonspartiene er enige om krisepakke.

Stortinget er enige om tiltakene for næringslivet. Bildet er en illustrasjon.
Stortinget er enige om tiltakene for næringslivet. Bildet er en illustrasjon. Foto: NTB Scanpix/Vidar Ruud
16. mars 2020 - 07:10 | Endret 16. mars 2020 - 09:18

Staten tar en stor del av regningen for både permitteringer, sykepenger og omsorgspenger, mens bedrifter får utsatt frist for å betale skatter og avgifter.

Det er klart etter at samtlige partier på Stortinget er blitt enige om de første tiltakene som skal berge Norge gjennom koronakrisen. Regjeringen la fram sine forslag til tiltak fredag og siden da har de forhandlet med opposisjonen for å bli enige.

Pakken inneholder full lønn inntil 6 G i 20 dager for de permitterte. De som er hjemme med barn, og som har nådd grensen for omsorgspenger eller som er nært å nå grensen, kommer til å få en dobling av perioden med omsorgspenger, 20 dager totalt for hver forelder, meldte VG i morgen.

Les hele tiltakspakken nedenfor.

Mandag morgen la partiene fram det de er enige om. Hovedmålet er å sikre folk inntekt, selv om de blir permittert og kanskje mister jobben på sikt. Samtidig forsøker staten å lette byrden på bedriftene ved å ta mesteparten av regningen for permitteringer, sykepenger og omsorgspenger, samt utsette innbetaling av arbeidsgiveravgift og forskuddsskatt.

Nye ordninger skal sikre inntektene til frilansere og selvstendig næringsdrivende. I tillegg er det laget ordninger for å hjelpe luftfarten.

Pakken inneholder dessuten tiltak for å sikre folk med lave inntekter, og hindre at de som trenger sosiale ytelser eller mottar arbeidsavklaringspenger, skal miste ytelsene.

Omveien rundt Afrika vil få negativ innvirkning på handel og på fraktkostnader, sier generalsekretær Arsenio Dominguez i IMO.
Les også

18 rederier omdirigerer skipsfarten etter angrepene i Rødehavet

Lærlinger beholder inntekten

– De som er lærlinger og mister læreplassen og er engstelige må og få forutsigbarhet, de vil få en inntektssikring som er på nivå med det de hadde som lærlinger, sier Hadia Tajik (Ap).

Da Tajik la fram tiltakene i vandrehallen på Stortinget mandag morgen understreket hun viktigheten av at folk har en forutsigbarhet, og at de med lavest inntekt må sikres spesielt.

– Det har vært viktig for Arbeiderpartiet at vi alt fra starten av sender et tydelig signal om at ingen skal bli stående alene, sa Tajik. 

– Nå står befolkningen og næringslivet i en veldig vanskelig situasjon. Da må vi hjelpe og gi trygghet, både for økonomien til hver enkelt og for å trygge arbeidsplasser. Det har vi klart i disse forhandlingene, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Etter at krisepakkeforslaget ble presentert fredag, mente en samlet opposisjon at regjeringen ikke gjør nok for å verne om selvstendig næringsdrivende og andre som ikke omfattes av permitteringsreglene.

Opposisjonen har vært opptatt av å bedre situasjonen for dem som blir permittert, slik at de slipper en brå reduksjon i inntekten. Også sykepenger og omsorgspenger har vært en del av diskusjonen, samt situasjonen for selvstendig næringsdrivende.

– Det kommer til å gjøre hverdagen litt mindre vanskelig, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til TV 2.

Her er krisetiltakene Stortinget ble enige om:

* Folk som er permittert, sikres full lønn inntil 6G i minimum 20 dager fra permittering. Staten dekker dette fra dag 3 til 20.

* Etter permitteringsperioden skal personer sikres en inntekt på minimum 80 prosent av dagpengegrunnlaget opp til 3G og 62,4 prosent av dagpengegrunnlaget mellom 3G og 6G etter. Inntektsgrensen for å ha rett til dagpenger reduseres til 0,75 G

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

* En ny ordning for frilansere og selvstendig næringsdrivende sikrer 80 prosent av gjennomsnittsinntekten for de siste tre årene, begrenset oppad til 6G. De skal også sikres sykepenger fra dag 4 og omsorgspenger fra dag 4.

* Lærlinger som mister lærlingplassen på grunn av virusutbruddet, skal sikres en inntekt på samme nivå som lærlinglønnen.

* Arbeidsgivere må bare betale 3 dager av sykepenger og omsorgspenger. Antall dager man kan motta omsorgspenger dobles.

* Bedrifter får utsatt frist for betaling av merverdiavgift og forskuddsskatt. Begge forfaller i utgangspunktet 15. april.

* Den lave momssatsen reduseres til 8 prosent.

* Private flyplasser, som i Torp og Haugesund, skal kompenseres for bortfall av lufthavnavgifter.

* For dem som mottar sosiale ytelser, blir aktivitetskravet lagt på is inntil videre.

* Folk som mottar arbeidsavklaringspenger og andre tidsavgrensede ytelser, får forlenget perioden de kan motta ytelsen.

Spiret på bygningen Børsen i København står i flammer.
Les også

København: – Vårt Notre-Dame-øyeblikk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.