BYGG

– Ingen boligprosjekter er utsatt eller lagt i skuffen

Både Veidekke og Skanska melder om fortsatt boligbygging uten brems.
Både Veidekke og Skanska melder om fortsatt boligbygging uten brems.
3. des. 2013 - 14:21

Bransjeforeningen Boligprodusentene venter at det blir satt i gang bygging av 28 000 nye boliger i 2013, det er 1 500 færre enn i fjor.

Men det er på slutten av året fallet kommer.

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene, forteller at igangsettingen til og med oktober i år har vært den samme som i fjor.

Desember dårligere

– Byggestart er resultat av salg som har vært. Frem til sommeren var salget som i fjor, så falt det. Til og med oktober har vi satt i gang bygging av like mange boliger som i fjor, tallene for november har vi ennå ikke. Men desember blir garantert dårligere, desember i fjor var spesielt god, slik blir det ikke i år, sier Jæger.

Jæger vil ikke være med på at det er krise. Det vil heller ikke konserndirektør Pål Syse hos Skanska eller administrerende direktør Emil Paaske hos Veidekke Eiendom.

– Vi har merket en dempet etterspørsel denne høsten, men vi tror markedet fortsatt vil være bra fremover, til tross for at det er noen pessimister der ute, sier Syse.

Han forteller at Skanska ikke har planlagt å utsette noen prosjekter. Det har heller ikke Veidekke.

Les også: Her bruker de nå brenselceller til å varme opp boliger

Per Jæger fra Boligprodusentene mener det er mye psykologi i boligsalg, og han gir journalistene og bankene mye av skylden for lavere boligsalg. Mona Strande

Selger alle boliger

– Vi selger fortsatt alle typer boliger, men vi merker at salget tar noe lenger tid. Vi planlegger salgsstart for nye prosjekter i 2014, ingen prosjekter er utsatt eller lagt i skuffen, sier Paaske.

– Det er jo et behov der ute, det er gode grunner til at vi ikke tror det kommer noen kraftig dipp i markedet, sier Syse.

Paaske sier at Veidekke har hatt et veldig sterkt salg i både annet og tredje kvartal i år.

Kritiserer journalistene

Per Jæger understreker at det ikke bare er behov som styrer etterspørselen og han er kritisk til hvordan journalistene skriver om boligsalget.

– Vi må ikke glemme at det er mye psykologi her. Når avisene fylles med stoff om at det går dårlig og bankene er tilbakeholdne med å gi lån er det ikke rart salget går ned. Det er jo litt overraskende å se krigsoverskrifter når det er en nedgang på kun en prosent, sier Jæger.

Les også:

Nå går elektrogigantene sammen for å pushe smarthus

Nytt system for boligsalgsrapport kommer på plass om et år

Her er komfyren som forsyner en hel enebolig med varme  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.