Ingen bevis for musesyke

Du trodde kanskje at dine muskel- og skjelettsykdommer i nakke, armer og skuldre skyldes musebruk. Glem det, ifølge en ny undersøkelse. Finn årsaken til plagene andre steder. (Bilde: ESPEN LEIRSET)
Muskel- og skjelettsykdommer i nakke, armer og skuldre skyldes ikke musebruk. (Bilde: OLE KETIL HELGESEN)

Forskere ved instituttet har gjennomgått av et stort antall artikler for å lete etter sammenhengen mellom museskader og dataarbeid. Konklusjonen er at det ikke finnes tilstrekkelig vitenskaplig dokumentasjon for en sammenheng mellom muskel- og skjelettsykdommer i nakke, armer og skuldre og arbeid med data.

Ikke yrkessykdom

Undersøkelsen ble gjort på oppdrag for Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin (DASAM) og Arbejdsskadestyrelsen i Danmark.

– Resultatene fra Stamis prosjekt har dannet grunnlaget for at museskader ikke blir inkludert over listen over yrkessykdommer i Danmark. De nevnte studiene ga likevel indikasjoner på en sammenheng, og Arbeidsskadebestyrelsen vil vurdere om enkeltsaker fortsatt skal kunne godkjennes som yrkesskader, sier overlege Bo Veiersted ved Stami til stami.no.

I Norge er heller ikke denne type skader anerkjent som yrkessykdom.

Stor undersøkelse

Utredningsrapporten ble utarbeidet av Bo Veiersted, Morten Wærsted og Therese Nordberg fra Stami. De foretok et datasøk som resulterte i 13.000 artikler. Forskerne tok utgangspunkt 133 artikler.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå