ENERGI

Industriglede for gasskraftverk

Ifølge administrerende direktør Stein Lier-Hansen i PIL vil dette styrke kraftbalansen i Norden.

- For norsk industri er det svært viktig at slike beslutninger taes, sier PILs adm. direktør.

Prosessindustriens landsforening påpeker at Norge må importere rundt syv TWh kraft i et normalår.

- Med Naturkrafts beslutning vil det norske og nordiske kraftunderskuddet reduseres. Samtidig vil sårbarheten i det norske produksjonssystemet reduseres ved at vannkraftavhengigheten går ned.

I dag er 99 prosent av kraftproduksjonen i Norge basert på vannkraft. Ifølge PIL vil prosentandelen synke til 96 prosent etter at gasskraftverket står klart.

Likevel retter PIL en advarende pekefinger: Sårbarheten i tørrår vil fremdeles være uforsvarlig stor.

- For å bli mer uavhengige av nedbørssituasjonen, må kapasiteten for kraftproduksjon bygges ut videre, heter det i en pressemelding fra PIL.

Utslipp

Naturkrafts gasskraftverket vil slippe ut 1.050.000 tonn CO 2 og 560 tonn NO x per år. Norsk Institutt for Luftforskning (NILU) har konkludert at slike utslipp ikke vil ha noen målbar effekt på lokalmiljøet.

Naturkraft har lagt til rette for rensing av CO 2- utslippene fra gasskraftverket i fremtiden. Dette er avhengig av at denne teknologien utvikles og blir kommersielt tilgjengelig. Dette gjelder også teknologi for rensing av NO x.

Kombikraft

Det planlagte gasskraftverket skal være på ca 400 MW og produsere ca 3.0 TWh per år. Prosessen i det planlagte kraftverket består av en gassturbin i kombinasjon med en dampturbin. Derfor kalles et slikt kraftverk for et kombinert kraftverk.

Teknologien som er valgt er såkalt tørr lav NOx brenner teknologi. Dette er det mest moderne innen turbinteknologi i dag. Kraftverket på Kårstø skal produsere både strøm og varme i form av damp.

Anlegget skal bygges i tilknytning til det eksisterende gassbehandlingsanlegget på Kårstø. Energiutnyttelsen for kraftverket blir på 58 prosent og er blant de beste i Europa. Det produseres 25.000 tonn kjølevann i timen med en temperatur på ca 17 grader.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.