KARRIEREARBEIDSLIV

Industrien dumper de unge

INDUSTRI: Eivind Holvik, som jobber ved Kongsberg Automotive på Hvittingfoss, er blant dem som hittil har beholdt jobben tross nedgangstider. Nå varsler arbeidsgiveren nye kutt.
INDUSTRI: Eivind Holvik, som jobber ved Kongsberg Automotive på Hvittingfoss, er blant dem som hittil har beholdt jobben tross nedgangstider. Nå varsler arbeidsgiveren nye kutt. Bilde: Trond Gram
Dag Yngve Dahle
30. nov. 2008 - 09:01

Det viser en upublisert rapport om jobbsikkerheten i norsk arbeidsliv fra 1986 til 2002.

Opp og ned

Forskere ved Norges Handelshøyskole og Universitetet i Bergen viser at den gjennomsnittlige ansienniteten går noe ned i denne perioden.

Unntaket er industrien.

– I industrien er det forskjeller mellom aldersgruppene. Der går ansienniteten ned for yngre ansatte og opp for eldre ansatte, sier Kjell Gunnar Salvanes, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole.

For eldre er en industrijobb blitt en sikrere jobb. For unge er en industrijobb blitt en mer usikker jobb.

Forskjeller Kjell Gunnar Salvanes.
Forskjeller Kjell Gunnar Salvanes.

Forskjeller

Faren for å få sparken er altså blitt større for unge industriarbeidere.– Senioritetsreglene gjør at de med minst arbeidserfaring må gå først. De unge må gå mens industribedriftene holder på de gamle. De unge og velutdannede flytter over til andre næringer, noe som kan føre til at industrien risikerer å sitte igjen med en foreldet arbeidsstyrke, sier professoren.

Også andre har påvist synkende ansiennitet i Norge. En undersøkelse gjort ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo viser at Ansienniteten går ned fra 1995 til 2003.

– Dette er en retrospektiv undersøkelse. 2002 var forrige store nedgangsperiode med vanskelige rammebetingelser for eksportindustrien. Mange industribedrifter ble nedlagt eller flyttet ut. Det sier seg selv at ansiennitetsregler ved oppsigelse kan ha ført til at mange unge mistet jobben, sier Finn Langeland, informasjonsdirektør i Norsk Industri.

Meieriansatte får seks-timers dag

Flere må gå

– Det samme vil vel skjer nå framover?

– Det vi vel kan forvente nå, er at mange innleide og utlendinger vil måtte gå. Industrien har et aktivt engasjement for å skaffe flere lærlinger og få flere unge til å velge realfag. Men vi vedkjenner oss selvsagt at det er markedssituasjonen som bestemmer hvor mange man kan ha i jobb, sier informasjonsdirektøren.

Salvanes tilbakeviser at situasjonen i industrien var ekstra ille i 2002.

– Dette mønsteret ser vi også igjen når vi analyserer tallene fram til 2006, sier professoren.

Ansienniteten går ned

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.