INDUSTRI

Utvikler nye kjemikalier for CO2-fangst

LITE: På tross av de store dimensjonene kan Aker Kværners Just Catch bli den fysisk minste kandidaten til renseanlegg.
LITE: På tross av de store dimensjonene kan Aker Kværners Just Catch bli den fysisk minste kandidaten til renseanlegg. Bilde: Aker Kværner
Mona StrandeMona StrandeJournalist
11. okt. 2007 - 08:44

Forskere ved Sintef og NTNU skal finne frem til mer effektive kjemikalier for å fjerne CO 2 fra kraftverkseksos og andre industrielle prosesser.

Kjemikaliene skal deretter tilpasses Aker Kværners Just Catch-teknologi, som fanger CO 2 fra kull- og gasskraftverk.

Tenker internasjonalt

– Velger vi riktig type kjemikalier, kan vi få stabile driftsforhold og redusere energibehovet i anleggene. Av de totale driftsutgiftene i et storskala fangstanlegg, utgjør energikostnadene en altoverskyggende del, sier direktør for gassteknologiområdet i Aker Kværner, Oscar Graff, til Dagens Næringsliv.

Målet er å nå et større marked for CO 2-fangst enn Norge. Graff håper at de kan levere anlegg både i Europa, USA, India og Kina.

Oppretter eget selskap

I dag er det ikke levert et eneste kommersielt fangstanlegg for CO 2 fra kraftverk, og amerikanske Fluor Daniel og japanske Mitsubishi er de eneste som kan levere anlegg foreløpig.

De baserer seg på å vaske CO 2 ut av kraftverkseksosen ved hjelp av vannløselige kjemikalier. Forskerne ved Sintef og NTNU skal utvikle lignende kjemikalier som er mer effektive, mer stabile og mer skånsomme mot naturen.

Intensjonen er å etablere ett felles teknologiselskap som skal eie rettighetene til de nye kjemikaliesystemene, skriver Aftenposten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.