INDUSTRI

USA frykter terror mot IFE-reaktor

USA mener det at vaktene utenfor reaktoren i Halden er ubevæpnet, viser et norsk syn på sikkerhet som ikke er akseptabelt.
USA mener det at vaktene utenfor reaktoren i Halden er ubevæpnet, viser et norsk syn på sikkerhet som ikke er akseptabelt. Bilde: Espen Zachariassen
15. des. 2010 - 11:57

Ubevæpnede vakter utenfor Norges atomreaktor i Halden skapte terrorfrykt hos amerikanske utsendinger.

Les også:

Ikke imponert

Sjefen for USAs tilsynsmyndighet for sivil bruk av atomkraft, Dale Klein, besøkte Norge og Halden i juni 2008. Klein holdt et foredrag i anledning av 50-årsdagen for Halden-reaktoren, men ble i tillegg alvorlig bekymret for sikkerheten ved Norges eldste atomreaktor, skriver VG Nett.

Les også: Halden-reaktoren har generert data i 50 år.

I en rapport fra besøket, skrevet av den amerikanske ambassaden, går det klart fram at amerikanerne ikke var imponerte over standarden.

«Forholdene ved anlegget holder ikke amerikansk standard. De ansatte har et veldig uformelt samkvem, og det synes ikke å være en sterk lederskapsstruktur.»

Les også:

«Norsk syn på sikkerhet»

Videre kritiserer man at det bare var et vaktlag utenfor inngangen på anlegget, og ingen andre steder. At vaktene ikke var bevæpnet ble også gjenstand for amerikansk kritikk.

I konklusjonen skrives det at den manglende sikkerheten ved reaktoren bare er nok et uttrykk for et typisk norsk syn på sikkerhet.

Atomreaktoren i Halden har lenge vært utsatt for kritikk på andre områder, blant annet fra Bellona. I 2008 kom organisasjonen med klar og tydelig påpekning om mangler ved brannsikkerheten. Sikkerhetsmanglene har også blitt påtalt i rapporter fra Det internasjonale atomsikkerhetsbyrået (IAEA).

Les også: Fortsatt reaktordrift

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.