INDUSTRI

Union-nedleggelsen kostet 2,6 milliarder

UKLOKT? Ifølge Dagens Næringsliv kunne Norske Skog hatt et overskudd på 200 millioner kroner fra Union i Skien. Isteden valgte de å legge ned.
UKLOKT? Ifølge Dagens Næringsliv kunne Norske Skog hatt et overskudd på 200 millioner kroner fra Union i Skien. Isteden valgte de å legge ned. Bilde: Truls Tunmo
Mona StrandeMona StrandeJournalist
7. mars 2008 - 08:10

Da Norske Skog la ned Union-fabrikken i Skien i 2005, beregnet selskapet at prosessen skulle koste 265 millioner kroner.

Dagens Næringsliv skriver at mens det i regnskapet heter at nedleggelsen kostet 315 millioner kroner, har den siste kostnadssprekken på å flytte papirmaskinen til Brasil ført til en kostnad på 2,6 milliarder kroner. Og kostnadene kan fortsatt stige.

– Dyr beslutning

– I ettertid viser det seg at det definitivt ikke var lurt. Spesielt med sprekken i Brasil er det blitt en veldig dyr beslutning, sier investeringsdirektør Kristian Falnes i Skagenfondene til Dagens Næringsliv. De er en av Norske Skogs største aksjonærer.

DN har snakket med flere ansatte i Norske Skog som mener sluttregningen vil bli enda høyere, og at konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen vil måtte komme til å skrinlegge flytteprosjektet.

Flere tilleggskostnader

I tillegg til å flytte papirmaskinen fra Skien til Brasil, har Norske Skog også fraktet et prosessanlegg til Hønefoss. Det kostet 300 millioner kroner. Anlegget kom i drift i desember, og tirsdag denne uken vedtok styret å stenge en papirmaskin på Hønefoss.

– Dette sier alt om strategitenkningen i konsernledelsen, sier Stein Roar Eriksen, en av ansatterepresentantene i styret, til Dagens Næringsliv.

Norske Skogs investeringer på den tidligere industritomten i Skien, og verdien av eiendommen, er ikke med i regnestykket.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.