INDUSTRI

Truer med nedleggelser

VIKTIG: Hydro, ved konsernsjef Svein Richard Brandtzæg, kjøper mye kraft. Derfor vil det være viktig å beholde mye av selskapets produksjon i Norge. Rammebetingelsene vil avgjøre.
VIKTIG: Hydro, ved konsernsjef Svein Richard Brandtzæg, kjøper mye kraft. Derfor vil det være viktig å beholde mye av selskapets produksjon i Norge. Rammebetingelsene vil avgjøre. Bilde: HALVOR MOLLAND
Mona StrandeMona StrandeJournalist
14. jan. 2011 - 09:05

– Prisene på kraft ute i markedet er betydelig lavere enn vi har i Norge. At vi får skrevet gode langsiktige kraftavtaler, vil være fundamentalt viktig for hvordan vi kan satse videre og reinvestere i Norge, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro til Dagens Næringsliv.

Under selskapets kapitalmarkedsdag i går viste han til at industri i andre land betaler mellom 16 og 20 øre per kilowattime, mens spotprisen på kraft i Norge ligger mellom 20 og 40 øre per kWh – og det når det ikke er ekstreme kuldeperioder.

Stor betydning

– Når vi vet at CO2-avgiften utgjør rundt en tredjedel av kraftprisen i Norge, betyr det at en kompensasjon vil være av stor betydning for oss, sier Brandtzæg.

I 2011 skal EU fastsette premissene som gjøre det mulig for hvert enkelt land å kompensere for avgiftene industrien er forpliktet til å betale for CO2-utslipp. Dette tiltaket er viktig for å unngå at industri flyttes ut av Europa, og hva som bestemmes av EU vil derfor ha mye å si for Hydro.

Viktig kraftkunde

Hydro kjøper omtrent halvparten av sitt totalforbruk fra eksterne kraftleverandører – totalt nesten syv TWh, eller fem prosent av det totale kraftforbruket i Norge i 2010. Og det er i forbindelse med framforhandling av nye avtaler før dagens avtaler utløper i 2020 at avgjørelsene blir tatt:

– Avtalene må på plass i god tid før 2020. Av hensyn til framtidige investeringer må vi vite hva vi har å forholde oss til, sier Brandtzæg til Dagens Næringsliv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.