BYGG

Tør ikke markedsføre nano

SKYR NANO: Oljemalingen Drygolin Extrem inneholder nanopartikler av silika. Men produsenten Jotun tør ikke å bruke ordet "nano" i markedsføringen. I stedet fokuserer de på at teknologien er utviklet sammen med SINTEF.
SKYR NANO: Oljemalingen Drygolin Extrem inneholder nanopartikler av silika. Men produsenten Jotun tør ikke å bruke ordet "nano" i markedsføringen. I stedet fokuserer de på at teknologien er utviklet sammen med SINTEF. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
Kjetil Malkenes Hovland
10. feb. 2011 - 10:15

– Nano er ikke nytt innenfor maling. Vi har hatt nanopartikler så lenge maling har eksistert. Alt svart som dere ser er nano, det er carbon black-pigmenter, sier Bent Haflan, FoU-direktør i Jotun.

Han taler til det norske nanomiljøet – inkludert forskere, byråkrater, politikere og industrifolk – på en konferanse hvor næringsministeren ønsker innspill til regjeringens nanostrategi. Strategien skal legges fram i løpet av 2011.

Jotun bruker nanomaterialer i produksjonen av enkelte malingprodukter, men tør ikke å markedsføre det.

Les også:

Bruker ikke ordet «nano»

– Selv om vi vurderer at helserisikoen er lav, ønsker vi ikke å markedsføre at produktene våre inneholder nano. Fordi vi er redde for at hvis det kommer negative oppslag om det, så slår det tilbake, sier Haflan.

– Selv om vi har markedsførere i Jotun som har glippet. Du kan finne produkter hvor det står nano, legger han til.

Bakgrunnen for Jotuns frykt er usikkerheten om helse, miljø og sikkerhet ved bruk av nanomaterialer i produkter.

Regjeringens nanokonferanse 1. februar 2011. Regjeringen vil ha innspill til arbeidet med en nasjonal nanostrategi.  Regjeringens nanokonferanse 1. februar 2011. Regjeringen vil ha innspill til arbeidet med en nasjonal nanostrategi. Bent Haflan, FoU-direktør i Jotun.
FRYKTER NANO: - Vi sier ingenting om at dette er nanoteknologi, for det er vi redde for, sier FoU-direktør Bent Haflan i Jotun. Kjetil Malkenes Hovland

– Blir litt redde

– Det har versert utsagn som at karbonnanorør er vår tids asbest. Det får oss til å bli ganske forsiktige, altså. Da blir vi litt redde, sier Haflan.

Det betyr slett ikke at Jotun ikke bruker nanomaterialer. Oljemalingen «Drygolin extrem» er utviklet ved bruk av nanoteknologi.

– Det er et bindemiddel vi har utviklet sammen med SINTEF, et veldig bra prosjekt gjennomført innenfor Nanomat-programmet. Det er patenterte nanosilikapartikler fra SINTEF som vi har videreutviklet sammen med SINTEF, og de blir blandbare med våre bindemidler, sier Haflan.

Les også: Slår ny giftalarm

Så maling tørke

Malingen fikk dermed andre egenskaper.

– Hva slags interessante egenskaper fikk vi ut av det da? Jo, vi fikk den til å tørke. Men det var en utfordring, sier Haflan, som kaller prosjektet en suksesshistorie innen nano.

Han viser fram et bilde av en av malingsboksene. Der står det at malingen er «utviklet i samarbeid med SINTEF». Men ikke et ord om nanoteknologi.

– Vår markedsavdeling ville begynne å snakke om nano, men vi er tydelige på at vi fokuserer på at denne er utviklet i samarbeid med SINTEF. Vi sier ingenting om at dette er nanoteknologi, for det er vi redde for, sier Haflan.

Les også: Voldsom vekst for nanostudie

– Må ikke være skadelige

Det er fortsatt usikkert om nanomaterialer kan være skadelige i løpet av sin levetid.

– Vi er ansvarlige for de produktene vi sender ut på markedet. Vi må vite at de ikke er skadelige, verken for våre operatører, for sluttbrukeren eller ved destruksjon. Usikkerheten rundt HMS-effekter og myndighetenes framtidige regulering av nanopartikler gjør at vi er tilbakeholdne, sier Haflan.

Jotun bruker nanoteknologi i ulike former, men vurderer dette fra tilfelle til tilfelle. Det norske selskapet produserer 500 millioner liter maling årlig, og er derfor en interessant aktør for mange forskere, oppfinnere og gründere.

Les mer om Jotun:

Penger i maling

Jotun legger ned to fabrikker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.