INDUSTRI

Tidenes Aker Kværner-resultat

Mona StrandeMona StrandeJournalist
14. feb. 2008 - 13:20

– Jeg er veldig stolt av å presentere vårt beste kvartalsresultat – og årsresultat – noen gang, var åpningsordene til avtroppende konsernsjef i Aker Kværner, Martinus Brandal, da han presenterte resultatene i Aker Kværners nye hovedkontor på Fornebu i dag.

– Alt går bra

De samlede driftsinntektene var på 57.957 millioner kroner i 2007. Det er en 15 prosents økning fra 2006. Økningen skyldes gode markeder og høy aktivitet innenfor alle forretningsområder.

– Det er ikke ett område alene som står for denne veksten. Alle markeder og industrier vi er engasjert i har gått bra, og samtlige har positive utsikter både i 2008 og de neste årene framover. Dette er det fjerde året på rad med resultater som er høyere enn våre finansielle mål, og det 15de kvartalet på rad med økende EBITDA. Den utviklingen skal fortsette, sier Brandal.

Driftsinntektene i fjerde kvartal var på 14.876 millioner kroner. Dette var en nedgang på 428 millioner kroner fra samme periode i 2006, men det skyldtes at både Ormen Lange og Snøhvit ble ferdigstilt i tredje kvartal.

Rekord på flere områder

Driftsresultatet før avskrivninger, amortiseringer på lån, netto finansielle poster og skatt (EBITDA) ble 3.913 millioner kroner i 2007. Det gir en økning på 36 prosent fra 2.872 millioner kroner i 2006, noe som tilsvarer en marginøkning fra 5,7 prosent til 6,8 prosent.

Fra fjerde kvartal 2006 til samme kvartal i fjor var økningen i EBITDA 36 prosent – fra 286 millioner til 1.067 millioner.

EBITDA-marginen (EBITDA dividert med omsetningen) ble i fjerde kvartal 2007 7,2 prosent, mot 5,1 prosent i samme periode året før.

– For Subsea hadde vi en rekordhøy EBITDA på 960 millioner kroner, og en EBITDA-margin på 10,5 prosent i 2007. Innen forretningsområdet Products & Technologies ser vi en økning i EBITDA på nesten 80 prosent, og et rekordresultat – selv med lavere ordreinntak enn vi hadde forventet, sier Brandal.

Flere "knallkontrakter"

Avskrivningene i fjerde kvartal var rundt 60 millioner høyere enn tidligere kvartaler. Det skyldes i hovedsak nedskrivninger av anleggsmidler ved Aker Kværner Verdal.

1,6 milliarder kroner ble regnskapsført som investeringer i 2007, mot 971 millioner kroner i 2006. Det meste av investeringene var relatert til høyteknologisk produksjonsanlegg i Malaysia og kapasitetsutvidelse innenfor forretningsområdene Subsea og Products & Technologies (P&T).

Martinus Brandal trakk frem fire kontrakter som de viktigste i 2007: tre subsea manifolds til Petrobras (USD 90 millioner), kobber-/gull-prosjekt for Antofagasta Minerals (USD 45 millioner), to kontrakter med Daewoo for levering av boreutstyr (USD 213 millioner) og subsea produksjonsanlegg til Morvin for StatoilHydro (NOK 1 milliard).

Ønsket Lieungh velkommen

Den avtroppende konsernsjefen har heller ingen planer om å gi sin etterfølger, Simen Lieungh, en dårlig start.

– I går annonserte vi vår kontrakt for modifisering av Troll C, og i dag vårt kjøp av First Interactive. De neste ukene og månedene vil dere få høre om flere store prosjekter som er på gang, og vi har ikke minst mye spennende foran oss innen feltutvikling. I tillegg har vi store ambisjoner for vårt nye selskap Aker Clean Carbon, sier Brandal.

Han benyttet også anledningen til å ønske sin etterfølger velkommen tilbake til Aker Kværner:

– Simen Lieungh starter hos oss 1. mars, og vi er veldig fornøyde med å få han tilbake til det selskapet han hører hjemme i, sa Brandal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.