KARRIERE

Strøk på opplæring av ansatte

Dag Yngve Dahle
18. nov. 2009 - 09:03

Teknisk Ukeblad meldte nylig at antall arbeidsulykker synker i de fleste næringer, men stiger Flere skader seg i industrien .

Det kan skyldes mangelfull opplæring av de ansatte, ifølge Arbeidstilsynet i Akershus og Østfold.

I en fersk tilsynsaksjon avdekker de at verkstedindustrien i regionen faller fullstendig gjennom når det gjelder opplæring i bruk av utstyr, sertifisering og kontroll av om sikkerheten er god nok.

Flest permitteringer i industrien

Gir ulykker

– Vi har gjennomført vel 80 tilsyn, og avdekket for dårlig opplæring i nesten alle tilfellene. Jeg tror ikke jeg har skrevet under ett tilsynsdokument hvor vi ikke gir pålegg om bedre opplæring, sier Jard Johansen, tilsynsleder i Arbeidstilsynet i Østfold og Akershus.

Han er ikke i tvil:

– Denne mangelen på opplæring kan være en årsak til ulykker i denne delen av industrien. Et fagbrev kvalifiserer ikke til alt. Mange ulykker er helt unødvendige, og kan unngås. Næringen bør ta et oppgjør med seg selv. Jeg tror nesten vi må si det så sterkt, sier tilsynslederen.

– Hva kommer dette av?

Heine Nilsen, sekretær i Fellesforbundet.
Heine Nilsen. Fellesforbundet

– Jeg tror ikke det skyldes slendrian. Bedrifter i denne delen av industrien er flinke til å melde inn ulykker, og forsøker ikke å skjule det når ulykker skjer. Det skal de ha honnør for. Jeg tror heller det skyldes at mange ikke vet at lovverket stiller krav til opplæring i bruk av utstyr, sier Johansen.

Herfra kommer arbeiderne

Svak opplæring

Heine Nilsen, sekretær i Fellesforbundet, mener innleie av arbeidskraft fører til mindre fokus på opplæring.

– Det skyldes blant annet en høy andel av fremmedspråklige innleide arbeidere, som har manglende rutiner for opplæring og sikkerhet. Mange ser heller ikke hensikten med å registrere skader fordi de har lite kunnskap om yrkesskadeforsikring, sier han.

Han mener også opplæringen ofte er for dårlig.

– Mye av arbeidsmiljøopplæringen er 40 timers arbeidsmiljøopplæring, hvorav en dag er felles opplæring og resten er selvstudium. Kvaliteten blir deretter. Det er også grunn til å se på hvordan internkontrollen i bedriftene fungerer, sier Nilsen.

Flere skader seg i industrien

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.