INDUSTRI

Stråling stopper helikoptre

I JAPAN: Amerikanske HH-60H Sea Hawk-helikoptre forbereder seg på å lette fra hoveddekket på hangarskipet USS Ronald Reagan, som er på plass utenfor kysten av Japan.
I JAPAN: Amerikanske HH-60H Sea Hawk-helikoptre forbereder seg på å lette fra hoveddekket på hangarskipet USS Ronald Reagan, som er på plass utenfor kysten av Japan. Bilde: Reuters
16. mars 2011 - 13:07

Sterk stråling gjør det umulig å dumpe vann fra helikoptre over det ulykkesrammede atomkraftverket nordøst i Japan.

Et helikopter som skulle ha sluppet vann over kraftverkets reaktor nummer 3, måtte snu på grunn av den sterke strålingen. Taket på bygningen som huser denne reaktoren, ble sterkt skadd i en eksplosjon tidligere onsdag.

FAKTA: Slik oppstår nedsmelting

Stråling

Strålingen er intens ved selve kraftverket. Men den utgjør ingen umiddelbar fare utenfor en sone med 20 kilometers radius rundt Fukushima Daiichi som allerede er evakuert, sa den japanske regjeringens sjeftalsmann Yukio Edano onsdag.

– Jeg har fått beskjed om at strålingsnivået som tidligere i dag ble målt utenfor sonen, ikke er så høyt at det umiddelbart setter menneskers helse i fare, sa Edano. Han oppga nivået til rundt 1,5 millisievert.

Krisen ved Fukushima Daiichi fikk onsdag keiser Akihito til å holde en direkte fjernsynstale til det japanske folket. Det er høyst uvanlig at Japans statsoverhode gjør noe slikt, og talen tas som et nytt tegn på alvoret i situasjonen.

Les også: Atomkraftverk evakuert

Medfølelse

Keiseren sa at han er sterkt bekymret over situasjonen ved Fukushima-Daiichi. Han ga samtidig uttrykk for sterk medlidenhet med ofrene for jordskjelvet som utløste krisen ved kraftverket og som også skapte en tsunami som sist fredag rammet det nordøstlige Japan.

– Jeg føler stor sorg over den svært alvorlige situasjonen i de berørte områdene. Tallet på omkomne og savnede øker for hver dag som går, og vi vet ennå ikke hvor mange det til slutt vil dreie seg om, fortsatte Akihito.

Les også: – Helt utenkelig med et nytt Tsjernobyl

Bekymring

Krisen ved Fukushima Daiichi har skapt internasjonal bekymring. Men det finnes ikke bevis for at betydelige mengder radioaktive stoffer fra atomkraftverket i Japan har spredd seg til andre land, ifølge Verdens helseorganisasjons (WHO).

– WHO vil forsikre regjeringer og befolkninger om at det til nå ikke er funnet bevis for noen nevneverdig internasjonal spredning fra atomanlegget, sa WHOs representant i Kina Michael O'Leary onsdag.

Han ba om stans i det han kalte skadelig ryktespredning.

Les også: – Kjernekraftillusjonen har sprukket

– Hva i helvete foregår?

Robot skal finne overlevende i Japan

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.