KLIMA

Straffes av SFT

NOK ER NOK: SFT tar nå grep i Gulen.
NOK ER NOK: SFT tar nå grep i Gulen. Bilde: Kåre Næss/Statoil
1. aug. 2008 - 13:00

Eivindvik/Oslo (NTB-Marius Helge Larsen): – SFT vil inngå en avtale med Norsk avfallshåndtering (NOAH) om å få fjernet avfallet. Alexela Sløvåg vil bli holdt økonomisk ansvarlig for håndteringen, sier avdelingsdirektør i Statens forurensingstilsyn Signe Nåmdal til NTB.

Stank-avfall blir liggende hele sommeren

Fikk ikke utsatt frist

Selskapet Alexela Sløvåg hadde, etter flere utsettelser, frist til torsdag med å inngå en bindende avtale om fjerne og behandle 800 tonn helsefarlig avfall i Sløvåg i Gulen kommune i Sogn og Fjordane.

Fredag var det slutt på tålmodigheten overfor Alexela Sløvåg, og Statens forurensningstilsyn (SFT) besluttet i et møte å gripe inn i saken.

– Alexela Sløvåg har i dag søkt om utsatt frist. Tilliten til bedriften er ganske tynnslitt, og søknaden om utsettelse vil ikke bli innvilget, sier Nåmdal.

Norsk avfallshåndtering (NOAH) står klare til å ta hånd om avfallet for SFT, på Alexela Sløvågs regning.

Syke av stank

Eksplosjon

Forurensningsutslippet skjedde etter en eksplosjon i to tanker ved Vest Tanks anlegg i Sløvåg 24. mai 2007.

Etter eksplosjonen kjente folk i mange kilometers omkrets en vond lukt. Mange ble syke med symptomer som sår hals, rennende øyne og hodepine. Over ett år etter eksplosjonen har fortsatt folk i området helseplager.

Bedriften tok blant annet imot svært svovelholdig olje for avsvovling. Oljen ble deretter eksportert til Afrika. Eksplosjonen skyldtes trolig at oljeholdig slam som var lagret i en av tankene ble antent.

– Alt vårt på det tørre

Tankene inneholdt samme type giftig oljeslam som kostet 14 mennesker livet i Elfenbenskysten da det ble dumpet på en søppelfylling. Eksplosjonen og brannen gjorde at stoffet fordampet og ble mindre konsentrert ved utslippet i Gulen.

De forrige eierne av tankanlegget er under politietterforskning. Tidligere daglig leder i Vest Tank, Jostein Berland, har i tidligere omtaler av saken hevdet at de hadde alle godkjennelser som trengtes for å håndtere oljeslammet, og at eksplosjonen ved anlegget ikke førte til utslippsnivåer som overskred det som er tillatt.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) har lovet at det skal gjennomføres en grundig helseundersøkelse etter sommerferien. (©NTB)

Storbrann i oljetankanlegg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.