KRAFT

Storkontrakt til Nexans

INSTALLERER: Nexans Skagerrak skal installere sjøkabelen når den blir ferdig produsert i Halden.
INSTALLERER: Nexans Skagerrak skal installere sjøkabelen når den blir ferdig produsert i Halden. Bilde: Mills Media Limited
Mona StrandeMona StrandeJournalist
3. aug. 2010 - 12:57

Sjøkabelfabrikken til det franske selskapet Nexans i Halden skal produsere høyspent sjøkabler for Hellas' største kraftselskap, PPC (Public Power Corporation).

Kontrakten er verdt 64 millioner euro, eller rundt en halv milliard kroner.

Les også: Ny kabelteknologi ikke klar for Hardanger

Totalprosjekt

Nexans skal både designe, produsere og installere sjøkabelen, som skal gå mellom Hellas' nest største øy Evvia og regionen Attika på fastlandet.

Kabelen på 150 kV vil forbinde transformatorstasjonen i Nea Makri på kysten av Attika med transformatorstasjonen i Polypotamos på Evvia. Nexans skal produsere, levere og installere tre sjøkabelkretser (200 MVA nominell kapasitet) som skal strekkes 21 km tvers over Evvia-sundet, som er opptil 85 meter dypt. Nexans leverer også 27 km jordkabler for kraftoverføring på land i hver ende av sjøkablene, skriver selskapet i en pressemelding.

Halden-fabrikken får ansvar for sjøkablene, mens jordkabelleveransen håndteres i Frankrike.

Kabeltvinne ved Nexans fabrikk i Halden.
Kabeltvinnerne ved Nexans fabrikk i Halden vil snart ta fatt på sjøkabler til Hellas. Trond Gram

Rett til kraftnettet

Sjøkabelen vil forenkle utviklingen av vindkraftprosjekter for 400 MW på Evvia, fordi det når kabelen er på plass blir mulig å transportere kraften som produseres direkte til PPCs nasjonale kraftnett.

– Disse prosjektene er avgjørende for vindkraftens framtid verden over. Vi fikk kontrakten på grunn av omfattende erfaring fra tilsvarende prosjekter, kombinert med at vi kan utføre alt arbeidet med selskapets egne ressurser, sier Yvon Raak i Nexans i en pressemelding.

Installeringen vil skje med C/S Nexans Skagerrak, og prosjektet skal ferdigstilles i løpet av 36 måneder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.