INDUSTRI

Stolt navneskifte

KLARGJØR: Klart for å montere Kværner-skilt på anlegget på Stord. I 55 år har Stord-verftet tilhørt Aker-systemet.
KLARGJØR: Klart for å montere Kværner-skilt på anlegget på Stord. I 55 år har Stord-verftet tilhørt Aker-systemet. Bilde: Tore Stensvold

Kværner ASA

  • Skilles ut fra Aker Solutions på generalforsamlingen 6. mai 2011.
  • Nye Kværner ASA blir et EPC-selskap, engineering, prosjektering og innkjøp samt fabrikasjon.
  • Hovedkontor og konsernledelse: Oslo
  • Verksteder: Stord og Verdal
  • Produktområder: Store installasjoner, dekk, komplettering av FPSO-er og flytere. Stålunderstell, betonginstallasjoner, internasjonale offshoreprosjekter.
  • Historie: Kværner-navnet kan føres tilbake til Kværner Brug i Oslo i 1953. Mekanisk verksted, vannkraftturbiner, papir- og cellulose, skipsbygging og fra 70-tallet offshoreprosjekter. Bygget opp offshorekompetansen med engineering i Oslo, verft i Stavanger (Rosenberg) og Egersund. Kværner og Aker fusjonerte på begynnelsen av 2000-tallet. Aker Stord etablert for 55 år siden, opprinnelig som skipsverft. Aker Verdal spesialiserte seg fra 70-tallet som spesialister på ståljackets.
  • I 2008 skiftet konsernet navn til Aker Solutions. Nå skilles det opprinnelige Aker-selskapet ut og tar navnet Kværner.

Aker Solutions skilte formelt ut verkstedvirksomheten i Kværner ASA på generalforsamlingen 6. mai. De tidligere Aker-selskapene Aker Verdal og Aker Stord skifter dermed navn til Kværner.

– Kværner har sterk klang både innen verkstedindustri og offshore. Det er med ærefrykt vi skal bære navnet, sier Lars Eide, administrerende direktør på det som nå blir Kværner Stord og med i konsernledelsen i det nye Kværner ASA.

Selv om Aker Solutions skiller ut og børsnoterer tidligere Aker Contractors, vil storeier Kjell Inge Røkke fortsatt være med som storeier i det nye Kværner ASA.

Les også: Kværner vender tilbake

Fornøyd konkurrent

En tidligere Kværner-direktør og sjef for både skipsaktiviteter og offshore i industrikonsernet før Røkke og Aker kom inn i bildet, er glad for at Kværner-navnet kommer til heder og verdighet igjen.

– Kværner er et tradisjonsrikt navn som jeg har et sterkt forhold til. Stord og Verdal er verdige bærere av navnet, sier Otto Søberg, som nå er konsernsjef i Grenland Group. Han er dermed også konkurrent til Kværner.

Søberg mener norsk industri trenger et levedyktig og godt offshoreverft som Aker Stord. – Det er viktig for norsk offshoremiljø og kompetanse at det store, integrerte verftet på Stord overlever og gjør det godt, sier han.

AMBISJONER: Kværner har ambisjoner om å vokse internasjonalt med EPC-kontrakter for kompleske installasjoner og på betongplattformer, ifølge Lars Eide .
STOLT: Konserndirektør Lars Eide i det nye Kværner er stolt over å bringe det tradisjonsrike navnet videre. Tore Stensvold

Totalleverandør

Nye Kværner blir et rent EPC-selskap, det vil si som leverer komplette løsninger for olje- og gassindustrien. Det betyr at Kværner står for ingeniørarbeidene, prosjekterer og fabrikkerer.

Verftet på Stord skal fortsatt være stedet for de store prosjektene. De har anlegg og infrastruktur til å ta de store prosjektene, både å bygge og sammenstille. Rundt 50 prosent av de 1.600 egenansatte er til enhver tid utenfor bedriften og sammenstiller installasjoner til havs eller på land.

– Vi vil bruke Aker Solutions og deres engineeringmiljø til en del prosjekter. Men vi står også fritt til å samarbeide med andre miljøer, sier Eide.

Les også: Klargjør Skarv på Stord

Betong revitaliseres

Kværner Verdal fortsetter å levere stålstrukturer til norsk og internasjonal sektor. Kværner skal ha kontorer i Oslo der konsernledelse vil sitte sammen med avdelinger for betongkonstruksjoner, landbasert virksomhet i USA, samt en internasjonal divisjon.

– Betongplattformer, som både Aker og Kværner har lengst tradisjoner med, er i ferd med å få sin renessanse, ikke minst på grunn av utbygginger i arktiske strøk. Vi vil også jobbe mer mot internasjonale markeder, der vi allerede har godt fotfeste i Kasakhstan, sier Eide.

Han vil inngå i konsernledelsen i det nye Kværner. Selskapet skal ha hovedkontor i Oslo. Eide vil være mesteparten av tida på Stord.

Jan Arve Haugan er ansatt som konsernsjef i Kværner ASA.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.