Statlig garanti til komposittfabrikk

Kongsberg Defence and Aerospace signerte i fjor en rammeavtale med Lockheed Martin om leveranser av deler i komposittmaterialer til Joint Strike Fighter. KDA sikret seg i dag statlig finansiering av fabrikken som skal produsere delene. (Bilde: LOCKHEED MARTIN )
Næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) bedyrer at statsgarantien ikke har noen betydning for Norges valg av kampfly. (Bilde: Larsen, Håkon Mosvold )
Produksjon av avanserte komposittmaterialer blir sett på som et strategisk satsingsområde for norsk forsvarsindustri, og er særlig aktuelt i forbindelse med industriplanene som utvikles i samarbeid med leverandørene av et mulig nytt kampfly.

Les også: Kongsberg skal levere til JSF

Kampen om nye kampfly fra 2015

Avgjør ikke flyvalg

I den korte debatten i Stortinget understreket næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) at statsgarantien ikke har noen betydning for hvilket fly som eventuelt skal velges. Garantien blir bare utløst dersom Norge velger å ikke kjøpe nye fly på et tidspunkt hvor bedriften har foretatt betydelige investeringer i prosjektet.

Regjeringen planlegger å komme med forslaget om nytt kampfly mot slutten av året.

Ville utsette

Frp ville at forslaget om statsgaranti skulle sendes tilbake til regjeringen, og at regjeringen skulle komme tilbake med et nytt forslag etter at de tre aktuelle kampflykandidatene har levert inn sine industriplaner. (©NTB)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå