INDUSTRI

Staten vil ta kontroll over kjernekraften

KONSEKVENSER: Fukushima Daiichi ble satt ut av spill av tsunamien som etterfulgte det kraftige jordskjelvet som rammet det nordøstlige Japan 11. mars. Nå vurderer staten å ta kontroll over energiselskapet som eier kraftverket.
KONSEKVENSER: Fukushima Daiichi ble satt ut av spill av tsunamien som etterfulgte det kraftige jordskjelvet som rammet det nordøstlige Japan 11. mars. Nå vurderer staten å ta kontroll over energiselskapet som eier kraftverket. Bilde: Reuters/Scanpix
1. apr. 2011 - 07:47

Det er imidlertid lite sannsynlig at den japanske regjeringen vil kjøpe opp mer enn 50 prosent av aksjene i Tokyo Electric Power Co (TEPCO), opplyser en regjeringskilde til den japanske avisen Mainichi.

– Dersom statens andel overstiger 50 prosent, vil det være snakk om nasjonalisering. Det er ikke det vi vurderer, sier kilden.

Les også: – Fukushima stopper europeisk kjernekraft

Har nådd grunnvannet

Fukushima Daiichi ble satt ut av spill av tsunamien som etterfulgte det kraftige jordskjelvet som rammet det nordøstlige Japan 11. mars.

Radioaktiviteten i sjøen utenfor kraftverket har siden steget til over 4.300 ganger over den lovlige grensen satt av myndighetene, og torsdag ble det funnet radioaktivitet i grunnvannet ved anlegget.

Les også:

Under press

Japanske myndigheter har evakuert alle som bor innenfor en radius av 20 kilometer fra kraftverket, mens de som bor mellom 20 og 30 kilometer unna er oppfordret til å flytte.

Regjeringen er under press for å utvide evakueringssonen rundt kraftverket. TEPCO risikerer et erstatningskrav på drøyt 700 milliarder kroner om krisen fortsetter.

Les også: Hva er stråling?

Fossil energi tar flest liv

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.