INDUSTRI

Sølvpriser ødelegger for solceller

KREVER SØLV: Et solcellepanel krever typisk ett tidels gram per installert watt. Med skyhøye sølvpriser gjør det at solcellene ikke faller så hurtig i pris som de ellers ville gjort.
KREVER SØLV: Et solcellepanel krever typisk ett tidels gram per installert watt. Med skyhøye sølvpriser gjør det at solcellene ikke faller så hurtig i pris som de ellers ville gjort. Bilde: colourbox
Kjetil Malkenes Hovland
29. juni 2011 - 07:41

Et solcellepanel krever ett tidels gram sølv for hver watt det produserer, det vil si 20 gram sølv for et 200 watts-panel.

Samtidig er sølv blitt et yndet investorobjekt i en finansverden hvor mye er usikkert, og prisene har økt kraftig.

Det gjør solindustrien mindre konkurransedyktig mot fossil energi. Prisene på solceller har «bare» falt med 27 prosent i år.

Bruker 11 prosent

Solcellefabrikkene bruker rundt 11 prosent av verdens sølvproduksjon til å lage kontakter som leder elektrisitet.

Samtidig har sølvprisen i snitt steget fra rundt 20 til over 35 dollar per unse (31,1 gram) på ett år, en økning på over 70 prosent, ifølge Bloomberg.

– Globale sølvpriser har steget mye, og solceller bruker sølvpasta som kontaktmateriale på forsiden, sier Shawn Qu i Canadian Solar Inc. til nyhetsbyrået.

Tjener mindre penger

Prisen på sølvpastaen det kanadiske selskapet bruker i sine kretser er tredoblet på ett år. Det gjør at solcellene koster 16-22 øre mer per watt å produsere. Totalt koster modulene nå 128 kroner mer enn før, ifølge New Energy Finance.

Dette reduserer også marginene og gjør at selskapene tjener mindre penger. Med dagens priser står sølv for halvparten av kostnadene ved å gjør en wafer om til en celle.

Også analytikerne i Barclays Capital understreker overfor sine kunder at sølvprisene skaper motvind for solindustrien.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.