INDUSTRI

Södra Cell på Tofte legges ned

295 ansatte mister jobben.

Södra Cells fabrikk på Tofte legges ned.
Södra Cells fabrikk på Tofte legges ned. Bilde: Per Erlien Dalløkken

Fabrikkens framtid har lenge vært usikker, og de svenske eierne har vurdert om fabrikken skal selges eller legges ned.

Ikke lønnsomt

De ansatte ble orientert om avgjørelsen på et allmøte mandag ettermiddag.

– Vi har ikke klart å få til en lønnsom drift ved Tofte, til tross for flere tiltak og betydelig innsats fra de ansatte. Vårt fokus nå blir å styre avviklingen bra, og å ivareta våre ansatte best mulig, sier Gunilla Saltin, administrerende direktør Södra Cell, i en pressemelding.

– Til tross for en forlengelse av prosessen i flere omganger har vi dessverre ikke klart å finne en kjøper som kan gi et økonomisk forsvarlig bud på fabrikken. De budene vi har fått, har vært lavere enn verdiene på fabrikkområdet, som maskiner og bygningsmasse. Budene har vist at potensielle kjøpere av Tofte ser de samme utfordringene vi gjør, sier Saltin.

Södra Cell har vært eier av fabrikken i Tofte i nærmere 13 år, etter at selskapet i år 2000 kjøpte fabrikken av Norske Skog. 

Ville bidra

I begynnelsen av juni sa næringsminister Trond Giske (Ap) at regjeringen ville bidra til en løsning for fabrikken.

Skognæringen har anslått at 6.000 arbeidsplasser i næringen kan bli rammet av en nedleggelse ettersom fabrikken har tatt imot 25 prosent av all norsk tømmer.

Mandag var det likevel klart at fabrikken legges ned. Produksjonen ved fabrikken vil bli opprettholdt fram til 24. august. 

Les også:

Her skal trærne bli diesel

750 millioner skal få skogindustrien over kneika  

Redningsplan for Södra Cell Tofte strandet  

Les mer om: