INDUSTRI

Slår hardt tilbake mot Norge

Trond Gram
10. des. 2008 - 13:26

Saabs kampfly JAS Gripen NG kom til kort i kampen om å bli Norges neste kampfly, men svenskene gir seg ikke.

Nå slår til tilbake på påstandene om at flyet er dyrt og ikke oppfyller det norske flyvåpenets krav.

Gal analyse

– Påstanden om at Gripen ikke oppfyller Norges operasjonelle krav og er mye dyrere, baserer seg etter vår mening på en ufullstendig og feilaktig analyse, heter det i en melding fra Saab, som i formiddag la frem sine argumenter i Stockholm.

Torsdag kommer de til Oslo for å slå tilbake overfor norsk presse.

Grundig analyse

Saab har foretatt en grundig evaluering av den informasjonen som ble kommunisert av den norske regjeringen i forbindelse med valget og selskapet påstår at:

  • påstanden om at Gripen ikke møter det norske luftforsvarets krav baserer seg på simuleringer som inneholder ufullstendige og ikke-eksisterende informasjon om kapasiteten.
  • den påståtte livsløpskostnaden baserer seg ikke på erfaringer om Gripen-systemet, men har blitt gjort ved bruk av egne antakelser og beregningsmodeller.
  • beregningene er til dels radikalt endret og basert på interne norske antakelser.

Kjenner oss ikke igjen

– Argumentene som ble brukt hadde tilsynelatende liten, eller ingen, forankring i den forutgående anskaffelsesprosessen. Vi kjente oss ikke igjen i vurderingen av Gripens operasjonelle kapasitet eller beskrivelsen av kostnadene. Det hørtes ut som beskrivelsen av et annet fly. Den industrielle samarbeidspakken vi hadde lagt frem, med en verdi på opptil 50 milliarder kroner, virket ikke å ha blitt lagt vekt på, heter det i meldingen.

Saab ga svar på tusenvis av tekniske, økonomiske og organisatoriske spørsmål. De ble også kontinuerlig blitt gitt klare signaler på at svarene vi har gitt har vært tilfredsstillende.

Selskapet hadde grunn til å tro at den norske regjeringen ville ha et tett industrielt samarbeid mellom de to landene, og la derfor stor vekt på å finne sterke og konkurransedyktige samarbeidsmuligheter.

Les også: Strøm-Erichsen skal forklare Gripen-vrakingen i Sverige

Ufullstendig informasjon

Saab mener at påstanden om at Gripen ikke oppfyller de operasjonelle kravene som det norske luftforsvaret har satt er viktig å forstå og hevder at den er basert på simuleringer som inntil nylig var ukjente for dem.

– Så vidt vi forstår er disse simuleringene basert på ufullstendig informasjon om flyet, rett og slett fordi slik informasjon ikke har blitt etterspurt fra oss eller den svenske regjeringen. Den norske prosjektgruppen har dermed ikke hatt tilgang til de parametrene som kreves for å komme til de påståtte testresultatene. Saab mener derfor at man på ufullstendig grunnlag har kommet frem til en beslutning, skriver Saab i meldingen.

Kostnadseffektivt fly

En av de store overraskelsene Jens Stoltenberg og Anne-Grethe Strøm-Erichsen hadde på lager da de la frem prosjektgruppens bergunnelse var pris. De hevdet at Gripen NG ville bli vesentlig dyrere i et livsløpsperspektiv.

Nettopp lav livsløpskostnad har vært et nøkkelargument for Gripen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: - Norge, en bananrepublikk

Gripen i gave

– Sammenlignet med konkurrerende fly er Gripen et kostnadseffektivt alternativ. Derfor var det en stor overraskelse for oss da den norske prosjektgruppen kom frem til at Gripen ville ha en høyere livsløpskostnad. Det er ikke sammenfallende med hva vi kjenner til om kostnadene ved å holde forskjellige fly operasjonelle over tid. Hvis de påståtte estimatene er korrekte, ville det vært billigere for Norge å kjøpe JSF selv om Sverige hadde utviklet 48 Gripen NG som gave til Norge, hevder Saab.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.