IT

Siemens kjemper mot svartelisting

Leif Hamnes
8. nov. 2010 - 10:06

Restene av Siemens Business Services (SBS) erklærte seg som ventet «ikke skyldig» i tiltalen om grovt bedrageri da saken mot Siemens-datterselskapet startet i Oslo tingrett i dag.

Bakgrunn: Klart for Siemens-drama i retten

Avviste bot på 9 mill.

Saken havnet i retten etter at SBS avviste en foretaksbot fra Økokrim på 9 millioner kroner i februar 2008.

Økokrim ila SBS den omstridte boten etter at Forsvaret fra 2000 og ut 2005 mottok datautstyr og annet utstyr fra SBS i henhold til IKT-kontrakter for rundt 1,3 milliarder kroner, den såkalte FISBasis-kontrakten.

Bakgrunnen lå i det såkalte Dalseide-utvalget, nedsatt i etterkant, som konkluderte med at selskapet hadde overfakturert Forsvaret med minst 60 millioner kroner.

Bakgrunn: I dag gambler Siemens med sine ansatte

Store konsekvenser

1. januar 2007 implementerte Norge, dengang som eneste land i Europa, et direktiv som forbyr det offentlige å inngå nye avtaler med selskaper som dømmes for økonomisk kriminalitet.

Det kan ramme Siemens ekstremt hardt.

Frykten for umiddelbare utestengelser dannet også det reelle bakteppet for selskapets beslutning om ikke å vedta Økokrims bot.

Les også: Siemens fikk utsettelse fra Økokrim

SBS-skandalen kan ende i rettenMest på papiret

Det gamle Siemens Business Services (SBS), som formelt står på tiltalebenken, er i dag imidlertid å regne nærmest som en papirkonstruksjon.

De svært få ansatte som fortsatt finnes, driver med drift av interne IT-systemer i Siemens.

Alt av oppdrag, verdier og de om lag 400 ansatte ble overført til svenske WM-data, som senere skulle holde hus i de samme lokalene SBS i sin tid disponerte i Siemens-parken på Linderud i Oslo.

SBS ble i all sin hovedsak beholdt som datterselskap i Siemens AS for å håndtere det juridiske etterslepet etter overfaktureringen, et etterslep som nå altså har tatt en mer omfattende form enn mange antok.

Skillet mellom mor- og datterselskap (SBS og Siemens AS) vil følgelig være retorisk verdifullt å framheve for Siemens i tiden framover.

Ved en eventuell dom, representerer dette skillet en mulighet for Siemens AS i kampen om å unngå utestengelse fra offentlige anbud.Solgte sårbart forretningsområde

Om utfallet av rettssaken skulle bli negativt for Siemens, er også det norske Siemens' gamle installasjonsdivisjon skilt ut og solgt til Bravida siden saken begynte å rulle.

Les også: Halve Siemens AS kan bli solgt

Snuser på Siemens-kjøp

Installasjonsdivisjonen talte nær 1400 ansatte, hadde nær halvparten av sin oppdrag fra det offentlige og hadde blant annet Operaen i Bjørvika, St. Olavs Hospital og nye Ahus på porteføljen.

Denne divisjonen ville ha vært spesielt utsatt dersom Siemens skulle ryke på en karantene fra offentlige oppdrag.

Siemens AS har dermed totalt sett allerede dempet noe av risikoen for masseoppsigelser i etterkant av en eventuell kommende rettslig smell.

Opprettelsen av datterselskapet Siemens Installation (senere altså solgt) ble riktignok oppgitt å skyldes omstrukturering fra moderkonsernet Siemens AG i Tyskland.Over 40 vitner

Selve saken kom for en dag da tidligere økonomisjef Per-Yngve Monsen i SBS i 2002 varslet sin ledelse om det han oppfattet som overfakturering av Forsvaret, om korrupsjon og om smøring.

Les også: Siemens-varsler vant Fritt Ord-prisen

Siemens-varsleren vil straffe "arkitektene"

Monsen varsler nye Siemens-avsløringer

Advokat Ellen Holager Andenæs fører saken for SBS, mens Vegard Aaløkken er forsvarer for selskapets Oslo-avdeling.

Geir Kavlie og Mona B. Ransedokken er aktorer for Økokrim.

Det er innkalt over 40 vitner i saken og satt av ti uker til hovedforhandlingene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.