OLJE OG GASS

Sevan tror på sirkelrunde LNG-fabrikker til havs

Gassflytere er et av de mest lovende markedene, mener Sevan.

Sevan mener at deres karakteristiske sylinderdesign er godt egnet til flytende LNG-fabrikker.
Sevan mener at deres karakteristiske sylinderdesign er godt egnet til flytende LNG-fabrikker. Bilde: Sevan Marine
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
20. aug. 2014 - 13:28

Onsdag la Sevan Marine tall for første halvår i 2014. Selskapet har de siste årene vært gjennom en kraftig snuoperasjon og betalte i år for første gang utbytte til aksjonærene etter dette.

– Vi ser et større aktivitetsnivå, fortalte Sevan-direktør Carl Lieungh til fremmøtte analytikere under selskapets resultatpresentasjon på Hotel Continental i dag.

Les også: Sevan Marine unngår konkurs

Konkurrerer med skip

Sevan er mest kjent for det karakteristiske, sylinderformede flyterkonseptet. Ifølge Sevan er oljebransjens jakt på løsninger med lave kostnader gode nyheter.

– Vi er positive for FPSO-markedet, blant annet på grunn av våre kostnadseffektive løsninger, sier Lieungh.

Selskapets konkurrerer med leverandører av produksjonsanlegg med tradisjonell skipsform. Men Lieung mener deres konsept har en klar fordel fordi man med sylindriske flytere slipper et komplisert og dyrt svivelsystem, en såkalt turret, som gjør at fartøyet kan rotere rundt rørforbindelsen med havbunnen.

Slik ser Sevan Marine for seg en flytende, rund LNG-fabrikk.
Slik ser Sevan Marine for seg en flytende, rund LNG-fabrikk.

Flytende LNG-fabrikk

Analytikerne viste størst interesse rundt Sevans konsept for flytende LNG-fabrikker som ble presentert.

FLNG, flytende LNG-fabrikker, blir i halvårsrapporten omtalt som et av de raskest voksende markedene. Sevan har utviklet en konsept for en sylindrisk, flytende LNG-fabrikk for å sikre seg en posisjon.

– Det er fortsatt i en tidlig fase, understreket Lieungh, før han la til at selskapet har identifisert 20 prosjekter hvor de mener at Sevans runde konsept kan være egnet.

Vil ikke ut med pris

FLNG konseptet som Sevan har på tegnebordet har ifølge presentasjonen en kapasitet på 2,5 millioner tonn i året. LNG-anlegget på Melkøya har til sammenlikning en kapasitet på 4,3 millioner tonn i året.

Lieungh melder om positiv tilbakemelding fra flere internasjonale oljeselskaper, men ønsker ikke å navngi selskapene eller nevne noen pris for konseptet.

– Når vi ser hva slags turret som er nødvendig på noen av de skipsformede FLNGene, så mener vi at vi har en klar fordel, sier han.

Flyteren har videre en lagringskapasitet på 220.000 kubikkmeter flytende naturgass. Selskapet samarbeider med et av de store koreanske verftene om utvikling av konseptet, heter det i presentasjonen.

Snuoperasjon

Driftsresultatet tilsvarte 17,2 millioner kroner for første halvår 2014, som tilsvarer drøye 6 millioner mindre enn tilsvarende periode i 2013.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Selskapet har de siste årene vært gjennom en stor snuoperasjon. Fra være på konkursens rand i 2011, betalte selskapet for første gang ut utbytte på 64,7 millioner kroner i utbytte i mai. Sevan melder at de også i kommende år satser på å betale ut utbytte.

Les også:

Her er 10 triks Statoil bruker for å virke miljøvennlige

Derfor vil Tord Lien hente opp oljen utenfor barndomshjemmet sitt

Elektrifiseringen har gitt obs-varsel på Norge  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.