KLIMA

Returbransjen i nytt krisemøte

NYTT MØTE: Klif sitter i dag i et nytt krisemøte med returselskapene for å få i gang innsamlingen av elektronisk avfall igjen. Ellers kan det havne på avveie.
NYTT MØTE: Klif sitter i dag i et nytt krisemøte med returselskapene for å få i gang innsamlingen av elektronisk avfall igjen. Ellers kan det havne på avveie. Bilde: PELAEZ Julio
Kjetil Malkenes Hovland
3. nov. 2010 - 10:27

– Situasjonen er prekær, sier Klif-direktør Ellen Hambro ifølge Klifs nettsider.

I går innkalte Klif de fire returselskapene Ragn-Sells AS, Elretur AS, Eurovironment AS og RENAS AS til møter, men partene ble ikke enige.

Les saken her: Avfallskrisen er ikke løst

I dag har Klif kalt selskapene inn til et fellesmøte for å komme i gang snarest mulig med innsamlingen av elektronisk avfall, som ellers kan havne på avveie.

Les også: – Alle påstår at de henter det de skal

– Må komme i gang

– For å forhindre uforsvarlig lagring og behandling av EE-avfall, må returordningen umiddelbart komme i gang igjen – for fullt, sier Hambro.

Ifølge Klif deler returselskapene bekymringen og er enige i at avfallet må samles inn. Ragn-Sells Elektronikkretur AS og Eurovironment AS har sagt at de skal hente mer avfall. Men Eurovironment vil bare gjøre dette i enkelte produktgrupper.

ALARMERENDE: - Dersom årsaken er frigjøring av metan fra tinende permafrost og fra arktisk havbunn, er det alarmerende, sier Ellen Hambro direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet.
Ifølge Klif deler returselskapene bekymringen og er enige i at avfallet må samles inn. Ragn-Sells Elektronikkretur AS og Eurovironment AS har sagt at de skal hente mer avfall. Men Eurovironment vil bare gjøre dette i enkelte produktgrupper.NYE KRISEMØTER: - For å forhindre uforsvarlig lagring og behandling av EE-avfall, må returordningen umiddelbart komme i gang igjen – for fullt, sier Klif-direktør Ellen Hambro. I dag sitter Klif i et nytt krisemøte med returbransjen for EE-avfall. Kjetil Malkenes Hovland

Enkelte fylker frykter nå folk kan begynne å dumpe avfall på bygda, fordi lagrene for EE-avfall er fulle: Les saken her

Selskapene mener de har gjort sitt, og har hentet det de er forpliktet til å hente. Dette avviser Klif.

Bakgrunn: Fullt innsamlingskaos for miljøfarlig avfall

– Skal ta alt

– Som vi har påpekt under møtene, er retursystemet for EE-avfall som helhet pliktig til å ta hånd om alt EE-avfall som til enhver tid blir levert inn til forhandlere og kommuner, sier Ellen Hambro.

Klif viser til reglene

  • Det enkelte returselskap skal hente og motta en andel av totalt innsamlet mengde EE-avfall som tilsvarer medlemmenes andel av total varetilførsel i samme geografiske område
  • Returselskapene skal også sørge for vederlagsfri henting av EE-avfall fra kommuner

Klif frykter at hele returordningen vil lide under avfallsstoppen. Alle produsenter av elektroniske produkter må være medlem i et returselskap, som igjen godkjennes av Klif og har ansvar for å samle inn avfall til gjenvinning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.